Recensie

Gato Audio FM-15 en DIA-400S

Deens vernuft met groot(s) geluid

Door John van der Veer, HVT 2, februari 2018

Wat is het toch, dat Denemarken zo koppelt aan goede hifi-systemen? Ook de componenten van het Kopenhaagse Gato Audio voldoen onbeluisterd al aan het imago van een klasseproduct. We legden de DIA 400-S versterker en de FM-15 luidsprekerset samen op de pijnbank, in liefde verbonden. Past de klank in het vaarwater van het uiterlijk?

Eigenlijk is de thuisbasis Herlev, een plaatsje dat tegen Kopenhagen aanschurkt. Herlev staat te boek als een buitenwijk van de hoofdstad en ligt ook in een regio die in Denemarken wordt aangeduid met Hoofdstad (Hovedstaden), maar de plaats is sinds de gemeentelijke herindeling van 2007 zelfstandig gebleven. Kleinschaligheid is iets dat de Deense cultuur kenmerkt en ze met Nederland gemeen heeft, evenals grootschalige, bloedige avonturen als Vikings in boten en VOC-geboefte in galjoenen. Deze kleinschaligheid verhindert de Denen echter niet om kwaliteit op wereldniveau te ontwikkelen, zeker op het gebied van audio. Gato Audio springt tussen de bekende merken niet al te uitbundig in het oog. Ik moet ook bekennen dat dit mijn eerste auditieve kennismaking is met deze hifi van Deense bodem. Toch bestaat het merk al enkele decennia en heeft het inmiddels de nodige expertise verworven, evenals een niet geringe collectie puike reviews binnen en buiten Europa. Wat Gato Audio op papier al onderscheidt van andere merken in deze prijsklasse is dat men zich zowel richt op de ontwikkeling van voor- en eindversterkers (al dan niet onderbracht in een DAC) als op diverse luidsprekermodellen. Het merk voert een aantal versterkers in het programma, waaronder een MOS-FET monoblok en een geïntegreerde versterker met dezelfde techniek. Daarnaast zijn er twee multichannel Klasse-D eindtrappen, de vier-kanaals DPA-4004 en de zes(!)-kanaals DPA-2506. Gato Audio heeft twee geïntegreerde versterkers met DAC en Klasse-D eindtrap, waarvan we de zwaarste versie hebben beluisterd, de DIA-400S. Het verschil met kleine broer DIA-250S zit in het vermogen. De DIA-250S kan pochen met 2 × 250 Watt aan 8? en 2× 500 Watt aan 4?. De DIA-400S doet daar nog een flinke schep bovenop: 2 × 400 Watt aan 4? en 2 × 800 Watt aan 4?. Zware jongens dus.

Monitor

Gato Audio heeft ook diverse luidsprekers in het programma. Naast twee varianten op het fenomeen boekenplankluidspreker is er de FM-9, die je tegen de wand bevestigt en een tweetal vloerstaanders. Importeur AVtunes was in de persoon van Edwin Roescher zo vriendelijk om twee sets luidsprekers te leveren: de FM-15 en de FM-30. De eerste valt onder de categorie boekenplank, de tweede is een vloerstaander. Na de eerste luistersessie bleek al snel dat de twee geluidmatig flink uiteenlopen en niet bijster veel met elkaar te maken hebben. Het gebruiksdoel is duidelijk verschillend. Om die reden is besloten de FM-15 met de DIA-400S samen in één verhaal onder te brengen en een bespreking van de FM-30 te reserveren voor een aparte luistertest, samen met diverse versterkers. In dit verband beperken we ons dus tot de FM-15. Je kunt je zo langzamerhand afvragen wat een luidsprekerfabrikant voor ogen heeft bij het begrip ‘boekenplank’, als men een model onder die noemer op de markt brengt. Ik heb de nodige boekenplanken in huis, maar er is er niet één geschikt om de FM-15 op te zetten. Even los van de hoogte van 35 cm en de diepte, die maar liefst bijna 34 cm bedraagt inclusief de aansluitpunten (voor de pluggen van de luidsprekerkabels moet je er nog zeker 3 à 4 centimeter bij optellen) is het gewicht van de FM-15 niet van dien aard dat je dit aan de eerste de beste boekenkast van Ikea zou toevertrouwen. De importeur was me voor, en repte wijs en vooruitziend van ‘monitor’ in plaats van het door de manuals en brochures van Gato Audio gebezigde ‘Bookshelf Loudspeaker’. Deze vooruitziende blik ging gepaard met de levering van twee sets standaards, een bijna vijftig cm hoge variant en een door de importeur getunede versie waarmee de luidspreker op bijna tachtig cm hoogte komt. Beide standaards zijn van het merk NorStone. Ook in ander opzicht getuigt de term van Edwin Roescher van een vooruitziende blik. Het karakter van de FM-15 vertoont overeenkomsten met de afluistermonitor in de studio, waarover later.