Recensie

Gauder Arcona 60 mkII

Blues en wiskunde

Door Michel van Meersbergen, HVT 10, oktober 2020

De Arcona 60 mkII is de kleinste vloerstaander in Arcona-serie en daarmee ook de kleinste vloerstaander in het volledige gamma van Gauder Akustik. In de woorden van Gauder is de Arcona serie ‘de eerste stap in onze wereld van high end speakers’. Een kleine hapering bij het woord ‘high end’. Ik worstel weleens met de precieze betekenis daarvan. Net zoals bij ‘audiofiel’, ook zo’n woord dat meer afhankelijk lijkt van een persoonlijke invulling, maar waar toch weer een soort van breed gedragen mening over bestaat. Soms is iets ‘audiofiel’ zonder ‘high end’ te zijn, soms andersom. Persoonlijk ben ik meer in het ‘audiofiele’ geïnteresseerd omdat het, naar mijn idee, meer met geluidsweergave te maken heeft dan ‘high end’ dat soms meer met monetaire eenheden te maken lijkt te hebben. En andere keren toch ook weer met geluidskwaliteit. Lastig.


Vanuit bovenstaand geredeneerd zou Gauder Akustik dan vooral dure luidsprekers produceren waarbij prestaties ondergeschikt zijn en waarbij de aankoop van een telg uit de Arcona-serie de eerste druppel bloed is van iets dat gaat uitmonden in een gruwelijke aderlating. Nu heb ik afgelopen najaar de ‘Vescova’ ter review in huis gehad en ondanks een wat moeizaam huwelijk met de versterker kon ik niet anders concluderen dan dat het een mooi presterende luidspreker is. Mijn geldvlieger gaat dus (gelukkig) niet op. Over deze vloeibare begrippen kan hartstochtelijk gediscussieerd worden en zorgen zo voor het peper en de zout die ‘audio’ tot zo’n geweldige ervaring maken.

Gauder en Pass

Terug naar Gauder Akustik. Hoor ik die naam, dan denk ik vooral aan de scheidingsfilters uit de koker van Roland Gauder. Steil en symmetrisch, om zo de overlap tussen de drivers tot een minimum te voorkomen. En dat dan ook nog eens heel minimalistisch uitgevoerd met alleen topcomponenten. Qua filters zit Roland Gauder dan ook in lijn met Nelson Pass: ‘er kan van alles gemeten worden, maar begrijpen we ook wat de uitkomsten daarvan betekenen? En beter; hoe klinken die uitkomsten dan?’ Gauder heeft, Duits als hij is, een effectieve variant: ‘Je kunt het wiskundig bewijzen én je kunt het makkelijk horen!’

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS