Recensie

GoldenEar Technology Triton One.R

Manhattan Twins Revisited

Door John van der Veer, HVT 04, april 2019

Met de originele Triton One nog vers in de oren heb ik sinds kort de nagelnieuwe versie ’R’ over de vloer, die op een aantal punten is opgewaardeerd richting het topmodel van GoldenEar Technology. Voor de tweede keer bestijgen statige, boomlange en gitzwart glimmende schoonheden de trappen van mijn appartement. Met zo’n gewicht en lengte duurt de beklimming even, maar eenmaal aangekomen trekt het rankdunne duo al rap de schoenen uit met een gezicht van: ‘Hier moesten we maar eens blijven’. Nooit iets met een zwarte tweeling gehad? Lees dan vooral verder…


Maar nu zonder dollen (jammer hè?). De ‘R’ staat niet voor rank, rijp of ranzig, maar voor Reference, en verwijst daarmee naar het topmodel van Golden Ear Technology. De Triton One.R is, net als de versie zonder ‘R’, aanmerkelijk sympathieker geprijsd dan het vlaggenschip. Het verschil met de originele Triton One zit in het niveau van de toegepaste technologie en de sublieme afwerking, die beide dichter in buurt van de Reference komen. De Triton One.R is uitgevoerd in zwarte pianolak, met de hand gepolijst tot een onweerstaanbaar glimmend oppervlak. Samen met de fraaie, slanke en lange verschijning vormt het duo een buitengewoon stijlvolle set die als een zwarte skyline mijn huiskamer vult. Alhoewel, ‘vult’ is niet de juiste omschrijving. Ondanks de hoogte van bijna 1,4 m, zonder de bijgeleverde spikes, oogt de luidspreker alsof ze al jarenlang de auditieve scepter zwaait over vader en zoon Van der Veer. Ik let altijd op de eerste reactie van bezoekers bij het ontwaren van nieuwe luidsprekers in de woonkamer. Die bleef deze keer uit, bij iedereen. En dat is ook niet zo verwonderlijk. De vormgeving is zo geraffineerd en met een breedte van 20 cm aan de achterkant en 15 cm bij het frontpaneel, zonder speakergrille, zo slank dat het duo lijkt op te gaan in het spaarzame interieur. De diepzwarte grille, die niet afneembaar is, draagt ook bij aan de ‘stealth’ eigenschappen van de Triton One.R; de halfronde vorm kleedt de luidspreker nòg slanker af dan zij al is.

SuperSub

Is de ‘R’ de opvolger van de Triton One? In zekere zin wel, maar de opwaardering van het model heeft natuurlijk consequenties voor de prijs. Of dat de motivatie van GoldenEar is geweest om de originele versie van de Triton One te handhaven weet ik niet, maar feit is dat beide modellen naast elkaar leverbaar blijven. Als gezegd, versie ‘R’ is aan de buitenkant luxueuzer afgewerkt en aan de binnenkant voorzien van updates, voor een groot deel afkomstig van de Reference. Het vermogen van de ingebouwde SuperSub digitale eindtrap voor de subwoofer is gelijk gebleven. Veranderd is de software van de DSP, evenals de drivers in de laagste regionen van de weergave. Het ontwerp is totaal vernieuwd in deze sectie en dat geldt eigenlijk voor alle drivers. Wie bekend is met de Triton One weet dat de luidspreker van hoog tot laag is uitgerust met een ware batterij aan drivers, zowel aan de voorkant als de beide zijpanelen. Het voert te ver om deze alle wederom tot in detail te beschrijven – graag verwijs ik ook naar mijn verhaal over de originele Triton One – maar een paar veranderingen wil ik u niet onthouden. De twee bovenste 5,25” bas/mid drivers zijn eveneens nieuw, ‘incorporating a cone utilizing a special formulation of polypropylene and the new focused field magnet structure developed for the Triton Reference’. De nieuwe ‘Folded Ribbon’ tweeter is letterlijk gekopieerd van de versie in de Reference en ‘incorporates 50% more neodymium magnet material than previous units, for higher efficiency and greater control’. Waarvan akte.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.