Recensie

Goldmund PUUR

Lockdown in Goldmund

Door John van der Veer, HVT 2, februari 2021

In het midden van de derde lockdown mocht ik exclusief komen luisteren naar een van de mooiste audiosets ter wereld. Op naar Oostzaan, op weg naar een hifi-set van tegen een half miljoen, op mijn fiets van €150. Alle winkels dicht, dus zat ik er grotendeels alleen, in het gezelschap van gastheer Robert Brijde. Wat een feest, wat een weelde. Dat ieder nadeel z’n voordeel heeft (‘hep’, as ‘t ware) weten we sinds Johan Cruijff. Maar zelden bleek dit nuchtere feit zo de waarheid.


Tip voor Amsterdamse audiofielen: vanuit de binnenstad fiets je zó naar PUUR. Pontje over het IJ richting NDSM werf, stukje trappen door de polder en je bent er. Vanaf de noordgrens van de hoofdstad is het helemaal een fluitje van een cent, op de fiets. Maar de meesten zullen PUUR audio, video & domotica kennen als de herkenbare plek pal naast de A8, vanaf het zuiden van de hoofdstad uitstekend bereikbaar via ringweg A10. Het Walhalla van Robert Brijde, onderdeel van het pand waarin het concern van woningontwerper Piet Boon is ondergebracht, behoort tot de gemeente Oostzaan. Vanuit heel Nederland, maar ook over de landsgrens, weten liefhebbers de locatie te vinden. Uit nieuwsgierigheid? Natuurlijk, want hoe krijg je anders de kans om deze exclusiviteit te ervaren. Maar er is wel degelijk een markt voor waanzinnig mooie systemen, ook in onze contreien. Ik vraag het me af terwijl ik mijn fiets aan de lantaarnpaal vastbind met een HEMA slot, en het wordt later door de uiterst gastvrije Robert Brijde bevestigd, onder het genot van een Pouilly-Fumé en een heerlijke sushi schotel. “Waar we nu naar luisteren, zit rond de €450.000, maar er zijn ook klanten voor het dubbele”. Ik neem nog maar een slokje, check of de fietssleutel in mijn jaszak zit en droom rustig verder.

Korea

Robert Brijde staat bekend als de gedreven promotor van exclusieve Hifi-systemen en is in die hoedanigheid hèt gezicht van PUUR audio, video en domotica. Wie weleens een bezoek heeft gebracht aan de locatie aan de A8 zal dit beamen. Maar ook op Hifi-shows is Robert een onvermoeibaar pleitbezorger van de betere set. Het is de derde keer dat ik een bezoek breng aan de showroom, Skoon 80 in Oostzaan. Naast de weelde van de exclusiviteit die ik er mag ervaren en de gastvrijheid van Robert (die een goede smaak voor wijn en hapjes blijkt te hebben), valt me ook telkens weer op dat de selectie van de muziek die hij presenteert van een buitengewoon hoog niveau is. Niet alleen de weergave van geluid staat centraal, de muziek is en blijft voor hem het uitgangspunt, in vele stijlen. De achtergrond van mijn gastheer spreekt boekdelen: “Mijn eerste kennismaking met high-end was in 1987. Ik werkte bij de Korea Exchange Bank aan de Weesperzijde als controleur van export documenten en ben met de manager van het bedrijf (die een nieuwe installatie ging aanschaffen) bij Pruijs in de Utrechtsestraat geweest voor een demo van een set van rond de 120.000 gulden. Ik stond echt perplex; had geen idee dat zoiets kon bestaan. Niet lang daarna heb ik zelf ook een flink bedrag uitgegeven aan een hifi-installatie: de duurste Denon CD-speler en een topmodel geïntegreerde Onkyo versterker plus een set Jamo monitoren met een enorme sub, samen zo’n 11.000 gulden. Ik woonde destijds in de Bijlmer en de set speelde zo hard en loepzuiver dat er na een paar maanden al werd ingebroken. Alles gestolen, inclusief mijn complete vinylcollectie, wat natuurlijk veel erger was dan het verlies van de elektronica. Vanaf het begin van de jaren negentig tot 1997 ben ik in de muziek actief geweest als DJ en producer in de dance-scene, voornamelijk techno en hardcore, en heb veel in de studio gezeten.”

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS