Recensie

Goldring Eroica HX

High Output Moving Coil nieuwe stijl

Door Bert Oling, HVT 3, maart 2023

Het is altijd iets speciaals als je een pickup element ter test krijgt. DPD post bracht een redelijk forse doos en na wat graven tussen vulmateriaal kwam daar een heel mooi bescheiden kartonnen verpakking tevoorschijn met daarin een soort juwelendoosje met het Goldring Eroica HX element liggend in voornaam fluweel. Een keurige gebruiksaanwijzing was mee verpakt en het avontuur kon beginnen.


Als draaitafel had ik mijn gemodificeerde Thorens TD318mkII uitgekozen omdat die voorzien is van zowel cinch als gebalanceerde XLR-uitgangen. Het monteren had nog wel enige voeten in aarde. De Goldring Eroica HX is niet zoals veel elementen van tegenwoordig voorzien van schroefgaten voor montage van bovenaf maar voor de meer conventionele openingen op een standaard hartafstand van elkaar verwijderd. Bijgeleverd zijn de noodzakelijke schroeven, moertjes en gereedschappen van goede kwaliteit.

Ein fester Burg ist. Vervang Burg voor hand en vingers en je mag weten dat het monteren van het element geen “schieterijtje” (Gronings) was. Vanwege de mooie gepolijste Gyger II naald komt de Verticale Aftast Hoek (VTA) heel precies. De arm van de Thorens TD318 laat zich niet gemakkelijk in hoogte verstellen, dus moest een tussenplaatje hulp bieden. In mijn uitgebreide verzameling phono-hulpmiddelen heb ik een heel mooi 3mm tussenplaatje van Cocobolo hout – bedoeld voor een Denon DL103 – dat precies paste. Ooit gekocht bij een bedrijf dat een oneindige voorraad phono-accessoires blijkt te hebben: Stanley Engineering – http://stanley-engineering.de. Klankmatig een schot in de roos bleek later, nadat fouthoek en naaldkracht/zijdruk – optimaal 1,7 gram – met behulp van mal, naaldweger en testplaten optimaal was ingesteld. Het inspelen kon beginnen, want het element was fonkelnagelnieuw. Muziek dus.

Techniek enzo

Bij de specificaties valt een paar zaken op. De Gyger II naald had ik al genoemd, maar de relatief korte cantilever valt ook op. Deze is gekoppeld aan een geavanceerd weekijzeren poolschoen waar de dunne met enamel afgeschermde koperdraadjes omheen gewikkeld zijn. Een krachtige Neodymium magneet maakt het mogelijk een verkort magnetisch pad te gebruiken, zodat de hoeveelheid ijzer in het pick-up element vermindert. Dat geldt zeker ook voor de behuizing van een licht composiet materiaal, Pocan geheten, dat met name gekozen is vanwege zijn hoge inwendige mechanische demping. Daar is in elk geval geen kleuring van te verwachten. Met schroeven weegt de Goldring Eroica HX zo’n 6 gram. Dat vraagt geen speciale voorzieningen van de arm of een zwaarder contragewicht. Heel bijzonder is eveneens de inwendige spoelweerstand. Om voldoende uitgangsspanning te verkrijgen hebben de meeste High Output MC’s een spoelweerstand van rond de 140 Ohm, de Goldring Eroica HX levert een stevige 2,5 millivolt bij een inwendige weerstand van 35 Ohm bij een verwaarloosbare zelfinductie. Dat biedt in de kwestie van de afsluitweerstand nieuwe perspectieven, maar daarover later meer.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS