Recensie

Grado Epoch mkIII op de SME Model 15

Een episch element

Door Sander van der Heide, HVT 7/8, juli/augustus 2020

“12.000 euro voor een element? Is ‘ie soms gemaakt van diamant, goud en één of andere obscure Zuid-Amerikaanse houtsoort?”, hoor ik u al denken. Ik zal het maar verklappen, dat is precies waar dit element van is gemaakt. Maar goed, je kunt de lekkerste ingrediënten bij elkaar gooien, maar dat wil nog niet zeggen dat je eindigt met een lekker gerecht. Echter, in de handen van een chef-kok verworden die ingrediënten tot smaaksensaties.


Zo ook bovenstaande materialen in de handen van John Grado. Het Grado Epoch mkIII element is van begin tot eind met de hand gemaakt. Neem alleen al het interne magnetische circuit, dat is opgebouwd uit onderdelen die met technieken (en bijhorende tolerantie) uit de Zwitserse horloge-industrie in elkaar zijn gezet. De vernieuwde afschermingstechniek zorgt niet alleen voor een eenheid en exactheid tussen de spoelen, maar ook voor het schoonste pad ooit in een element. De windingen van de spoelen zijn gedaan met het dunste 24-karaats gegloeid gouddraad. Dit alles is geplaatst in een behuizing van Cocobolohout, dat zo is bewerkt dat de resonanties en trillingen nog beter worden gedempt. De elliptische naald van diamant is geplaatst op een cantilever van saffier. Deze is verbonden met een gepatenteerde flux-bridger generator en vormt daarmee het lichtste bewegende onderdeel ooit in een element. In dit geval een MM (moving magnet) element. Grado noemt dit overigens zelf een Moving Iron element.

In het diepe en toch ook niet

Nou word ik niet gauw zenuwachtig van wat dure apparatuur in mijn set-up, maar een ‘naaldje’ van 12 mille is toch net even wat anders. De naald op de plaat leggen durf ik nog wel, maar het inregelen laat ik toch liever aan de specialist over. Sterker nog, ik denk dat je zonder een perfecte afregeling beter niet aan een element als de Epoch mkIII kunt beginnen. Je zal namelijk nooit ervaren waartoe dit element echt in staat is. Gelukkig liet de importeur Tonar mij niet in het diepe vallen en werd het element afgeleverd samen met draaitafel- en elementspecialist Bob Jansen. Erg handig, want verder dan horizontaalplaatsing, gewicht, snelheid en anti-skating instellen, kom ik zelf niet en alleen daarmee red je het niet bij dit element. In 2 uur tijd werd met uiterste precisie het element onder alle hoeken gesteld, getuned, gemeten met tractors en linialen en gecontroleerd met loep en het blote oog. Ook hier blijkt maar weer dat dit een kunde is die vanuit veel ervaring eigen kan worden gemaakt, maar ik zie hiervoor helaas weinig animo bij de jongere generatie.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS