Recensie

Grado GS2000e hoofdtelefoon

Grado Labs: waar kwaliteit door de aderen raast

Door Ernst Neve, HVT 5, mei 2020

Brooklyn; een van New York’s vijf Boroughs en met ruim 2,5 miljoen inwoners tevens thuishaven van de meeste New Yorkers, op de voet gevolgd door Queens (2,3 miljoen), Manhattan (1,6 miljoen), The Bronx (1,4 miljoen) en Staten Island (480K). Een snelle rekensom leert ons dat er zo’n 8,5 miljoen mensen in de stad wonen. De geschiedenis begint grofweg 350 jaar geleden, toen enkele van onze Nederlandse voorouders er de Indianen verjoegen en er het plaatsje Breuckelen stichtten. Een paar oorlogen en revoluties later zijn we op de plek aangeland waar nu het Coronavirus wild om zich heen slaat.


Als je het pand ziet waar Grado Labs gevestigd is, zou je nooit denken dat het om een regelrechte bakermat van high end audio gaat. Niets is minder waar! Net als de geschiedenis van Brooklyn zelf, gaat die van Grado Labs ook ver terug in de tijd. Terug naar 1950 om precies te zijn, want dat was het jaar dat grondlegger van het merk Joseph Grado, horlogemaker bij Tiffany, aan de keukentafel zijn eerste handgemaakte element maakte. Na nog geen drie jaar had hij zoveel werk dat hij besloot onder de naam Grado Laboratories door te gaan. En vanaf die tijd is Grado Labs op die plek in het oude New York gebleven. Vele elementen, prijzen en groei verder, kwam er meer dan elementen uit de werkplaats. Denk aan toonarmen, draaitafels en zelfs luidsprekers. De hoogtijdagen van de LP noopte het bedrijf ertoe zich te specialiseren in elementen, inmiddels vermaard om hun houten body’s.

De kracht van familie

In 1965 nam Joseph zijn 12-jarige neef John onder de hoede en bracht hem de kneepjes van het vak bij. In 1975 werd dat beklonken met een full time baan in het bedrijf van zijn oom. In 1984 piekte Grado met de handgemaakte producten uit Brooklyn en rond 1988 begon Joseph aan zijn pensioen te denken. Dit was overigens ook de tijd dat de CD echt was doorgebroken en de LP aan de weg terug begon. Deze trend zette John aan het denken en in 1991 bouwde hij niet alleen zijn eerste hoofdtelefoon, maar ook zijn eerstgeborene, Jonathan. 1993 was het jaar van de doorbraak van de SR325, toen nog geheel van metaal. Naast zijn vrouw Loretta kwamen ook haar zusters Lorina en Isela aan boord om het toenmalige driekoppige team aan te sterken. We schrijven 1994, hetzelfde jaar dat John zijn eerste houten hoofdtelefoon, tegenwoordig hét kenmerk van een Grado, fabriceerde. De geboorte van de RS1 was een feit. Hout fascineerde de man en leidde zelfs tot een zijspoor-product, een nimmer geïntroduceerde speaker met een soort line-array van kleine luidsprekertjes. Ze staan tot de dag van vandaag in hun luisterruimte.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS