Recensie

Graham Audio LS5/9, LS5/9f en LS5/8

Als rijden in een limousine

Door Christiaan Punter HVT 1, januari 2020

Graham Audio luidsprekers worden onder toezicht van Derek Hughes gebouwd in het Verenigd Koninkrijk waarbij de LS5/9-monitoren onder licentie van de BBC worden vervaardigd, terwijl LS5/9f-vloerstaanders op hetzelfde ontwerp zijn gebaseerd, met enkele aangepaste aspecten. Het is duidelijk dat de kasten van de vloerstaanders afwijken van de typische BBC-stijl doordat de zichtbaar ingeschroefde panelen zich nu aan de achterkant bevinden in plaats van aan de voorkant.


Met 89 dB versus 87 dB is de vloerstaander 2 dB gevoeliger dan de monitor. De grotere kasten uiten zich ook in een uitgebreide frequentierespons van 40Hz tot 20kHz, ± 2dB, terwijl de monitors een respons hebben van 50Hz tot 16kHz, ± 3dB. In beide gevallen worden een 200 mm Diaphnatone polypropyleen woofer en een 34 mm Audax HD13D34H tweeter gebruikt. De LS5/8, ten slotte, worden ook gemaakt onder licentie van de BBC en hoewel ze in de monitor categorie vallen zijn ze met 76x46x40 cm eigenlijk aanzienlijk van formaat. Ontworpen om hogere geluidsdrukniveaus in grotere ruimtes mogelijk te maken, zijn de LS5/8’s voorzien van een enorme 12-inch bas driver in combinatie met dezelfde 34 mm Audax tweeter die wordt gebruikt in de LS5/9 en LS5/9f.

Randapparatuur

De luidsprekers werden beluisterd met verschillende versterkers: de Bryston 4B en 14B Cubed, de Electrocompaniet AW180 en AW600 Nemo, de Lejonklou Sagatun en Tundra en de CH Precision A1.5. Als bronnen gebruikte ik de Antipodes EX-muziekserver met de CH Precision C1 DAC evenals een Linn LP12 platenspeler met een Audio Origami PU7 toonarm en Adikt cartridge en een Lejonklou Slipsik MM phono preamp.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.