Recensie

Gustavson Audio LS-One

Ware muziekmakers

Door Christiaan Punter, HVT 2, februari 2018

Nadat ik de Gustavson LS-One luidsprekers samen met de Gustavson W800-
versterker voor het eerst hoorde in een kleine ruimte die werd georganiseerd door ontwerper Peter van Doornum tijdens de XFI show in Veldhoven, was ik verrast dat dit systeem zeer hoog scoorde in mijn top 5 van beste systemen van de hele show. Hoe is dit mogelijk, op een show met zoveel extreem dure systemen? Wel, op de een of andere manier maken de Gustavsons gewoon heerlijk muziek op een manier die ik in geen enkele andere kamer tegenkwam.


De LS-One is een 2-weg ontwerp met een 30cm bas-mid-driver en een 3,5cm compressie-driver voor mid-high beginnend bij 700Hz, maar met het crossover punt op 1000Hz. Het scheidingsfilter is een eenvoudig ontwerp dat bestaat uit slechts 4 componenten, zonder weerstanden in het signaalpad. 1000Hz is vrij laag en waarschijnlijk grotendeels verantwoordelijk voor het ontbreken van enigerlei vervelende faseproblemen in het zo belangrijke middengebied. Het idee was om een luidspreker te maken met een zeer gelijkmatig frequentiebereik en dit is volgens mij duidelijk hoorbaar in het eindresultaat. De scheidingsfilter componenten zijn van Mundorf en er wordt ook gebruik gemaakt van NOS onderdelen, speciaal geselecteerd om hun geluid. Interne bekabeling is van AudioQuest en de kasten zijn door ambachtelijke meubelmakers gemaakt van HDF met echt houtfineer. Efficiëntie is 93dB en de luidsprekers zouden volgens opgaaf werken met elke versterker variërend van 5 – 1000 watt.
Peter’s referentie is de menselijke stem en echte akoestische instrumenten en de luidsprekers zijn afgestemd om deze geluiden zo overtuigend mogelijk te produceren. Dit is ook een aspect waarin hij mijns inziens volledig is geslaagd.

Accessoires

De luidsprekers werden geleverd met twee korte kabeltjes voor het aansluiten van de woofer-kast op de tweeter-module. Dit is een vrij speciale kabel van met touw omwikkelde geleiders. Peter had een reeks kegels en schoteltjes meegeleverd die vrij onder de luidsprekers kunnen worden geplaatst, maar in plaats van deze te gebruiken, koos ik ervoor om Finite Elemente Cerapucs te gebruiken, omdat deze zorgen voor steviger ondersteuning. De Cerapucs zorgden voor een mooie verbetering van bas articulatie en ik vermoed dat hetzelfde gebeurt bij toepassing van de standaard kegels.