Recensie

Gustavson Audio New Power Amp

Gemaakt met passie

Door Marnix Bosman, HVT 10, oktober 2018

De producten van het Nederlandse Gustavson Audio hebben een retro look maar wat zegt dat over de prestaties? Zijn die ook ‘ouderwets’ en retro of juist uiterst modern en verfrissend? Een onderzoek.


Toen ik in 2017 voor het eerst het merk Gustavson tegenkwam, verwachtte ik in gesprek te komen met iemand met een Scandinavische achtergrond. Gustavson Audio is echter het geesteskind van de Nederlander Peter van Doornum die, aangestoken door zijn vader, al sinds zijn jeugd zeer actief bezig is met alles wat te maken heeft met audio en audio-elektronica. Sinds een tijdje treedt Peter ook zeer actief met zijn creaties naar buiten, met het nodige succes. Eerder dit jaar publiceerden wij in HVT al over de LS-one luidspreker. In dit nummer kijk ik naar zijn nieuwste versterker.

Massief Hout

De Gustavson versterker valt natuurlijk direct op door de afwijkende afmetingen en door de houten kast. De behuizing is relatief smal en hoog en wijkt lekker eigenwijs af van de standaard 42/43cm breedte. En dat hout is echt, volledig massief en dus geen dun laagje fineer op spaanplaat of MDF. De versterker is, zoals men dat in het Engels zo mooi noemt, made-to-order en kan daardoor in verschillende kleuren worden geleverd. Alleen het front- en het achterpaneel van de versterker zijn van metaal maar zelfs de bedieningsknop is weer van massief hout. Met de bedieningsknop regel je het volume en door de knop in te drukken selecteer je één van de drie ingangen. Het volumeniveau en de gekozen ingang wordt weergegeven in een eenvoudig twee karakter LED display direct boven de bedieningsknop. Op het front prijken verder nog een power LED en een mute knop en dan hebben we feitelijk alle bedieningsmogelijkheden gehad. Zoals gezegd, de versterker heeft standaard 3 ingangen wat voor de meeste gebruikers wel genoeg zal zijn. Op aanvraag kan dat aantal overigens altijd worden uitgebreid.