Recensie

Harman Kardon Citation Amp

Een Klasse (D) apart

Door Ward Maas, HVT 2, februari 2021

Het is misschien niet iedereen opgevallen. Harman Kardon introduceerde recentelijk de Citation Amp. Nu ben ik de trotse bezitter van een Harman Kardon Citation twelve, een versterker die indertijd revolutionair was in de ontwikkeling van transistor audioversterkers. In een adem kon je die noemen met zijn grote broer de Citation sixteen maar ook met de Quad 303 en Quad 405. Tja, dat waren nog eens tijden.


Later was er nog die roemruchte Citation XX met de handtekening van ontwerpgoeroe Matti Otala op de voorkant. Sindsdien ben ik altijd blijven kijken naar Harman Kardon als de Citation naam op een product werd aangebracht. En om eerlijk te zijn was ik de laatste jaren niet echt onder de indruk. De marketing afdeling had nogal rondgestrooid met de naam Citation. En de vlag dekte de lading niet echt meer. Die interesse was in één klap terug toen ik hoorde dat het Nederlandse Axign de technologie had geleverd voor de nieuwe Harman Kardon Citation Amp. De trouwe lezer herinnert zich misschien onze verslaglegging van de Xfi van een paar jaar terug, waar een klein versterkertje de sterren van de hemel speelde. En ja, dat versterkertje was ‘powered by Axign’. Dus ja, daar wilde ik meer van weten.

Klasse… D

Om helemaal duidelijk te zijn, we hebben het over klasse-D versterkertechnologie. Op dat vakgebied zijn de laatste jaren een paar baanbrekende ontwikkelingen geweest. Hoewel klasse-D versterkers al bestonden in de eerste helft van de vorige eeuw, was het Bruno Putzeys die de moderne versterker technologie salonfähig maakte met zijn werk voor Hypex, wat uiteindelijk leidde tot de nCore technologie zoals toegepast in bijvoorbeeld in een aantal Marantz modellen. Nog niet tevreden met die resultaten leidde zijn betrokkenheid bij de Deense firma Purifi tot de ontwikkeling van de 1ET400 versterkermodule die onder andere gebruikt wordt in de NAD M33. De conclusie was indertijd al dat klasse-D versterkertechnologie volwassen was geworden en minstens een match was voor de ‘good old’ analoge transistortechnologie.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS