Recensie

HEDD HEDDphone

Luidsprekers op je oren

Door Sander van der Heide, HVT 3, maart 2021

Vanaf de zijkant lijkt het alsof je met twee straalkachels je oren verwarmt, vanaf de voorkant of je een helm op hebt, maar vanaf je oren alsof je naar luidsprekers luistert.


Het uiterlijk is niet het belangrijkste kenmerk van deze hoofdtelefoon, maar de driver. Deze is namelijk een Air Motion Transformer (AMT) driver. Een opgevouwen membraan maakt als een soort accordeon in- en uitvouwende bewegingen en brengen zo de lucht in beweging. Dit principe is in de jaren 60 uitgewerkt door Oskar Heil en in de jaren 90 door Klaus Heinz in een luidsprekerdesign met de AMT-driver als tweeter. Zo ontstond het merk ADAM en een paar jaar geleden vloeide daaruit verder het merk HEDD, met Klaus Heinz telkens als oprichter en technisch ontwerper.

De HEDDphone (het blijft een briljante naam) is eigenlijk ontstaan vanuit een ‘wat als’-idee. Wat als we de AMT-driver in een hoofdtelefoon inbouwen? En zodoende werd er een grote standaard AMT-driver in een MDF-constructie met een hoofdband geplaatst. Het resultaat overtrof ieders verwachtingen, diep laag uit het niets en een spectaculaire stereospreiding. De frequentierespons was echter nog heel grillig en zo ontstond een zoektocht naar de perfecte afstelling. Door op verschillende plaatsen in het membraan de vouwen groter en kleiner te maken, kon de respons aangepast worden en na 20 verschillende versies kwam er een ‘perfecte’ AMT-driver voor een hoofdtelefoon uitrollen.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS