Recensie

Heed Abacus

De Hongaarse omzetting

Door John van der Veer, HVT 2, februari 2023

Het belang van een goede DAC hoeft geen lezer van HVT te worden uitgelegd. Van het Hongaarse Heed is de prachtige LaGrange versterker in dit blad al eens het middelpunt van de aandacht geweest. In deze analoge, geïntegreerde versterker kan een digitale module worden ingebouwd. Het testexemplaar was voorzien van deze optie. Naast andere hifi-apparatuur bouwt Heed ook autonome DAC’s. Heed Abacus is de naam, en tevens onderwerp van dit verhaal.


De test van de Heed La Grange is verschenen in de zomereditie van HVT 2022, de samengevoegde nummers 7 en 8. Naast een uitgebreid verslag over de vele analoge mogelijkheden en de klankkwaliteit van dit juweel uit Hongarije, is een aparte sectie gewijd aan de digitale afdeling. De (optionele) digitale module met de DAC in de Heed LaGrange, een geïntegreerde en verder geheel analoge versterker, is uitgerust met een USB-input, een coaxiale S/PDIF en de optische Toslink-variant. De Heed Abacus, ditmaal het onderwerp, is een separate unit met een DAC van zeer hoge kwaliteit en de mogelijkheid om te kiezen uit maar liefst vijf verschillende digitale bronnen. De Heed LaGrange maakt alweer geruime tijd deel uit van mijn zorgvuldig geselecteerde clubje huisgenoten, en gedurende dezelfde tijd is de Abacus haar metgezel geweest. Wél maandenlang uitgebreid uitgeprobeerd en beluisterd, maar nog geen review van gemaakt. Hoog tijd dus, en bij dezen. Voordat we overgaan op de Hongaarse omzetting van nullen en enen naar het analoge domein, eerst een paar woorden over de geschiedenis van Heed, die net zo kleurrijk is als de Hongaarse vlag, de Hongaarse daken (wel eens gezien in Budapest, die prachtige geglazuurde patronen in talloze kleuren?), Hongarije zelf, en – vooruit, laten we het positief houden – haar omstreden president, annex dictator, annex Poetins hielenlikker, annex luis in de pels van de EU Victor Orbán.

Een eerste indruk

De gebroeders Alpar en Zsolt Huszti houden zich in de jaren negentig bezig met de import en distributie van een reeks toonaangevende Britse Hifi-producten en merken, waaronder Ion/Obelisk Systems, ontwerpen op basis van ideeën van Richard Hay. Wanneer de laatste zijn werkzaamheden stopt, wordt met de betrokken partijen overeenstemming bereikt om de activiteiten in Hongarije voort te zetten onder de naam Heed. Het ontstaan van die naam is onderwerp van een aardige anekdote. Als eerbetoon aan de merken die het kleine, prille Hongaarse bedrijf hebben beïnvloed, is gekozen voor een naam met vier letters, verwijzend naar, onder andere, Naim, Rega, Epos en Linn. In het algemeen wil Heed met deze naam niet onverhuld laten dat de inspiratie van haar oorspronkelijke doelstelling ligt bij de Britse hifi uit de jaren tachtig en negentig. Al snel na de oprichting scoort Heed met de Orbit en de CanAmp. De eerste is een externe voeding voor draaitafels, de tweede een hoofdtelefoonversterker. De door Richard Hay ontwikkelde Transcap technologie is geperfectioneerd door Heed en toegepast in alle versterkers die het atelier in Budapest verlaten. Alle producten van Heed zijn intern ontworpen en worden ook binnen de eigen muren gefabriceerd. Het palet omvat tegenwoordig een uitgebreid en veelzijdig aanbod versterkers, hoofdtelefoonversterkers, D/A-omzetters en cd-spelers, aangevuld met externe voedingen. Exclusief ‘Made in Hungary’ en wel in hoofdstad Budapest. Hoewel Heed zelf liever schermt met ‘Hand-made in the EU’, getuige de achterzijde van de LaGrange. Hetzelfde geldt voor de Heed Abacus, die zowel visueel als auditief mooi staat te wezen in mijn onlangs verworven audiorek van HNNY Benelux, bovenop de Heed LaGrange.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS