Recensie

Heed Audio Orbit II Heed Audio Questar MM

Heed Audio, een bijzondere eend in de audio bijt

Door Bert Oling, HVT 1, januari 2023

Het huidige aanbod aan audioproducten uit de Hongaarse Heed stal is best indrukwekkend te noemen. Het productenscala is heel breed van cd-loopwerk, netwerkspeler, dac tot versterkers in diverse maten en kwaliteiten en phono-voorversterkers. Technisch borduren de Hongaarse ontwerpers voort op de uitgangspunten die we ooit aantroffen in het iconische merk ION. Voor deze test heb ik uitvoerig de Heed Questar MM phono-voorversterker onder handen genomen. Daarnaast de Heed Orbit II draaitafelvoeding.


Er is een tijd geweest dat een losse phono-voorversterker voor moving magnet-elementen een must was. Reden: de meeste radio’s en versterkers van toen – 60er jaren – hadden wel een voorziening/aansluiting voor kristal/keramische elementen maar een ingang voor MM-elementen met de noodzakelijke extra versterking en RIAA-correctie ontbrak. Het waren hele simpele schakelingen zonder kwaliteitspretenties in een simpel kastje met ingebouwde netvoeding.

De phonovoorversterkers

In de 70er jaren werd het stil rondom de losse phonovoorversterker. De meeste fabrikanten voorzagen hun (tuner)versterkers van zo’n MM-ingang. Soms zelfs van hele goede kwaliteit. Met de opkomst van het fenomeen cd en andere digitale media verdween weer de noodzaak van zo’n phono-ingang, want waarom zou je zoiets ingewikkelds inbouwen in je apparaat als maar 10% van je klanten er gebruik van maakt. In dat tijdsgewricht leven we nog steeds, met dien verstande dat de waardering voor de aloude anologe vinylschijf enorm is toegenomen. Evenals de ervaring dat zoiets als een hoogwaardig frontend – element en phonovoorversterker – een echte kwaliteitsstap kan betekenen in je klankmatige ervaring. Het huidige aanbod aan losse phonovoorversterkers is immens. Van een simpele voorziening van een paar tientjes tot State Of The Art oplossingen van vele duizenden euro’s.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOSTai Chi Chuan