Recensie

Heed Lagrange geïntegreerde versterker

Hongaarse delicatesse

Door John van der Veer, HVT 7/8, juli/augustus 2022

Nog niet zo bekend in de Lage Landen, maar daar gaat ongetwijfeld verandering in komen. Heed Audio is het geesteskind van een bevlogen Hifi-team dat opereert vanuit Hongarije. ‘Hand made in the EU’, staat vol trots te lezen op de achterkant van het eerste Heed-apparaat dat ik onder handen mag nemen. Het pakket omvat, onder meer, diverse versterkers en DA-omzetters. Stralend middelpunt in dit verhaal is de LaGrange, een geïntegreerde versterker met ingebouwde DAC. Verrassend, veelzijdig, maar vooral verfrissend. Wat een ontwerp, wat een klank.


Mijn vak is een privilege van het zuiverste water. Niet alleen mag ik me onderdompelen in de mooiste audioklanken die onze planeet heeft voortgebracht, in een ongekend veelzijdig palet. Ik mag veel van deze apparatuur ook nog eens in huis hebben. Soms (semi)permanent, meestal tijdelijk. Dat laatste is onderhevig aan een tijdsspanne, die vaak te kort is. Zo niet bij de producten van HNNY Benelux, geselecteerd onder de bezielende leiding van Henny Groenendijk. Henny staat op het standpunt dat je een Hifi-component pas echt kunt beoordelen als je haar lange tijd in huis hebt. Ben tevens een opportunist van het zuiverste water, dus hoe zou ik Henny kunnen tegenspreken? De schitterende Fyne Audio F1.8 monitoren, onderwerp van de vorige HVT-editie, staan alweer enkele maanden in mijn man-cave, en bevestigen Henny’s opvatting. Hij is ook van mening dat deze luidsprekers niet zonder een perfect op elkaar afgestemde aansturing beluisterd kunnen/mogen worden. En om de daad bij het woord te voegen heeft hij bij het model uit de toplijn van Fyne Audio twee apparaten van Heed Audio vergezeld laten gaan, de Abacus DAC en de Lagrange geïntegreerde versterker. De eerste wordt onderwerp van een latere bespreking, de tweede heeft tevens een ingebouwde DAC, kan dus als complete, stand-alone unit worden ingezet, ook voor deze test. Een indruk van de klankcapaciteit van de DAC is derhalve bij het verhaal inbegrepen, mooi voor een eerste kennismaking. Voor dat doel heb ik digitale bronnen ingezet, maar de keten ook strikt analoog gehouden, met een draaitafel via de ingebouwde phono-stage. Want ook dat segment maakt deel uit van deze uiterst veelzijdige, uitstekend geoutilleerde versterker. De Lagrange is ingezet voor de test van de F1.8. Voor dit verhaal zijn tevens de vertrouwde Yamaha NS5000 monitoren van stal gehaald, naast de F1.8. Onnodig te zeggen dat het vlaggenschip van Yamaha een totaal ander ontwerp is. Tegenover het point-source principe van Fyne Audio staan de drie drivers van de NS5000, met metalen conussen. Om maar te zwijgen over het enorme verschil in omvang.

Budapest

De gebroeders Alpar en Zsolt Huszti houden zich in de jaren negentig bezig met de import en distributie van een reeks toonaangevende Britse Hifi-producten en merken, waaronder Ion/Obelisk Systems, ontwerpen op basis van ideeën van Richard Hay. Wanneer de laatste zijn werkzaamheden stopt, wordt met de betrokken partijen overeenstemming bereikt om de activiteiten in Hongarije voort te zetten onder de naam Heed. Het ontstaan van die naam is onderwerp van een aardige anekdote. Als eerbetoon aan de merken die het kleine, prille Hongaarse bedrijf hebben beïnvloed, is gekozen voor een naam met vier letters, verwijzend naar, onder andere, Naim, Rega, Epos en Linn. In het algemeen wil Heed met deze naam niet onverhuld laten dat de inspiratie van haar oorspronkelijke doelstelling ligt bij de Britse Hifi uit de jaren tachtig en negentig. Al snel na de oprichting scoort Heed met de Orbit en de CanAmp. De eerste is een externe voeding voor draaitafels, de tweede een hoofdtelefoonversterker. De door Richard Hay ontwikkelde Transcap technologie is geperfectioneerd door Heed en toegepast in alle versterkers die het atelier in Budapest verlaten. Alle producten van Heed zijn intern ontworpen en worden ook binnen de eigen muren gefabriceerd. Het palet omvat tegenwoordig een uitgebreid en veelzijdig aanbod versterkers, hoofdtelefoonversterkers, D/A-omzetters en CD-spelers, aangevuld met externe voedingen. Exclusief ‘Made in Hungary’ en wel in hoofdstad Budapest. Hoewel Heed zelf liever schermt met ‘Hand made in the EU’, getuige de achterzijde van de LaGrange. Wat Viktor Orbán, de binnen de EU zeer omstreden premier van Hongarije daarvan vindt vertelt het verhaal niet.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS