Recensie

Hegel H390

Robin Hood

Door Michel van Meersbergen HVT 07/8, juli/augustus 2019

Dat is het koosnaampje dat Hegel aan de opvolger van de uiterst succesvolle H360 versterker heeft gegeven. “It steals from the rich and gives to the less rich” aldus Anders Ertzeid, salesmanager bij Hegel. Daarmee hint hij overduidelijk op de H590 en de verwantschap met de H390. “In essence it’s a baby 590”, zo besluit hij.


Een jaar na de lancering van de sensationele H590 heeft Hegel op High End München de H390 gepresenteerd. Als opvolger van de H360 wacht de H390 een zware taak. De H360 was toch op z’n minst uitermate populair. Uit de woorden van Hegel valt een beetje op te maken dat we de H390 eigenlijk niet zouden moeten vergelijken met de H360, maar meer met de H590. Gedurende de test van de H390 wordt duidelijk waarom. Eigenlijk was het al na een paar minuten duidelijk. Niet alleen het DNA vertoont verwantschap, op ‘zielsniveau’ is de verwantschap misschien nog wel groter.

Specificaties

Laten we eerst eens wat specificaties doornemen. Ten tijde van deze review is het complete overzicht van prestaties en specificaties nog niet bekend gemaakt. Het overzicht is daarmee niet volledig;. we moeten het doen met wat tot nu toe bekend is gemaakt. Het uitgangsvermogen bedraagt 2×250 W aan 8 Ohm. De behuizing meet 430 x 410 x 145 mm en het gewicht is +/- 20 kg. Het front is des Hegels, dus satijnzwart met de bekende welving over het midden. De kap is mat en oogt meer als antracietgrijs. Hiermee lijkt het voorbeeld van de Röst gevolgd te zijn: twee tonen wit om zo meer optische vorm te creëren. De twee knoppen voor de bediening zijn een stuk groter dan die op de H360 en persoonlijk vind ik ze nu beter in verhouding met het frontpaneel. De aan/uitschakelaar is, zoals altijd, discreet uit het zicht gehouden. Wèl ruim in het zicht is het OLED-scherm, een grote verbetering ten opzichte van het meer klassieke scherm van de H360.
Op de achterzijde vinden we de volgende ingangen: analoog: 1x XLR, 2x RCA en digitaal: 1x (BNC) S/PDIF, 1x coaxiaal, 3x optisch, USB en RJ45. Qua uitgangen vinden we een digitale (BNC) S/PDIF en één RCA line out fixed en één RCA line out variabel.
Via het netwerk (RJ45) is het spelen via UPnP/DLNA, Spotify Connect en Airplay. Dit najaar komt een firmware update beschikbaar waarmee AirPlay 2, Control4 SDDP en… Roon Endpoint beschikbaar komen.
De H390 is uiteraard voorzien van Sound Engine 2, het befaamde ‘feed-forward’ circuit dat het ingangssignaal vergelijkt met het mogelijke uitgangssignaal (op basis van de bekende vervorming van de eindtrap) en dat verschil in omgekeerde fase naar de eindtrap stuurt, waarmee vervorming grotendeels ongedaan wordt gemaakt.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.