Recensie

Hegel V10 phonovoorversterker

Hegel Goes Vinyl…

Door Bert Oling, HVT 2, februari 2021

Het kon niet uitblijven. De ambitieuze club rondom Hegel’s chef ontwerper Bent Holter vulde het mooie, een royale assortiment versterkers en digitale oplossingen, aan met de eerste stap in de analoge werkelijkheid. De Hegel V10 phonovoorversterker is niet zomaar een phonovoorversterker, geen dertien in een dozijn oplossing, geen ingekocht OEM kastje met het Hegel label erop geplakt, maar een eigenstandig ontwikkeld product met de kwaliteit om tegemoet te komen aan de kwaliteitseisen van de gevorderde Vinylenthousiast.


Opvallend onopvallend kunnen we de fysionomie van de Hegel V10 rustig noemen. De zwarte kast meet 21cm.x 28cm x 6cm, en weegt 3 kilo. Het front van de Hegel V10 heeft de bekende licht gebogen voorkant, waarop alleen maar de aan/uitschakelaar en een wit controlelampje te zien zijn. Heel verstandig hebben de ontwikkelaars van Hegel besloten om de voedingstrafo niet in de kast te plaatsen. Standaard wordt er een stevige EI trafo meegeleverd – 230VAC in 16VAC uit. Via een lang vast snoer, op het einde gesplitst in twee delen met daaraan gemonteerd twee stekers. Deze stekers worden in twee connectoren gestoken die zich aan de onderkant van de V10 bevinden. De basis wordt onderbroken door een ruimte die de voedingsstabilisatie scheidt van de actieve schakelingen. Heel slim.

Waar de voorkant heel sober is, de achterkant met alle aansluitingen en instellingen is dat bepaald niet. De aansluitingen en instellingen zijn spiegelbeeldig aangebracht om een dubbelmono opzet mogelijk te maken. Hegel heeft gekozen voor hoogwaardige geïsoleerde cinchaansluitingen voor MC en MM elementen, een cinch uitgang en een volwaardige XLR uitgang. Tussen beide aansluitingsgroepen zit een stevige aardaansluiting. De instellingen worden ingesteld met minischakelaartjes. Er is een ruime hoeveelheid mogelijkheden om een optimale aanpassing van pickup elementen te realiseren. De gebruiker kan kiezen tussen MC en MM versterking. De goed gekozen versterkingsfactoren, MC afsluitweerstanden, MM afsluitcapaciteiten en een inschakelbaar rumble filter laten niets te wensen over.

De Hegel V10 phonovoorversterker, de binnenkant…

We kregen de Hegel V10 phonovoorversterker goed verpakt binnen en reeds voorzien van een uitgebreide gebruiksaanwijzing met duidelijke illustraties. Gezien de uitgebreide faciliteiten van de V10 ook bittere noodzaak. Dat hebben we wel eens anders gezien.
Natuurlijk hebben we de kast opengeschroefd om te kijken wat we onder de motorkap aantroffen. Visueel stelden we vast dat we te maken hebben met een zorgvuldig opgezette basis, goede tot zeer goede componenten en een uitmuntende verwerkingskwaliteit. Een lang leven leek ons gegarandeerd. Qua constructie was de bouw in zoverre bijzonder dat we te maken hebben met twee duidelijk door een soort balk gescheiden compartimenten. In het ene compartiment zien we de uitgebreide voedingsstabilsatie, het andere compartiment huisvest de actieve schakeling met ‘on the spot’ ook nog het een en ander aan actieve en voedingsontkoppeling. Zeker in een phonovoorversterker vallen en staan de prestaties met de kwaliteit van de voeding. Omdat in de gebruiksaanwijzing geen nadere informatie over de gebruikte schakeling te vinden was, hebben we contact met Hegel gezocht. Per omgaande vertelde Anders Ertzeid van Hegel ons het een en ander zonder nu helemaal de kroonjuwelen van Hegel te onthullen.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS