Recensie

Hegel Viking

De nieuwe dimensie van de zilveren schijf

Door John van der Veer, HVT 12, december 2023

Met de kwaliteit van de Hegel H600 streaming-versterker nog vers in het achterhoofd, werd de nieuwsgierigheid naar de Hegel Viking verder aangewakkerd. “Het gaat toch om een loopwerk?” Nee Ernst, de Hegel Viking is een complete cd-speler, voorzien van een DAC met alle trekken van het Noorderlicht: verpletterend helder, en een dynamiek die net zo ongekend de 3D-diepte induikt als het spectaculaire lichtverschijnsel boven de poolcirkel. Zowel de reis naar het noorden van Scandinavië als de Hegel Viking zijn prijzig, maar lonen de uitgave.


De opmerking van Ernst dateert van de tijd dat er nog nauwelijks iets bekend was over de Viking. Dus zo vreemd was zijn terloopse vraag niet. Sindsdien is ook steeds meer duidelijk geworden rond het topmodel van Hegel en begonnen de eerste exemplaren richting het zuiden te rollen, zich verspreidend over de rest van het continent. De eerste kennismaking met de Viking door deez’ en gene reviewer en andere geprivilegieerden leidde al snel tot het verwerven van de felbegeerde EISA Award 2023 – 2024 in de categorie ‘High-End cd-speler’. Heb enige tijd de Hegel H600 in huis mogen hebben, waarvan de eerste berichten uit Noorwegen van dezelfde tijd dateren. Ook deze streaming-versterker heeft een EISA Award 2023 – 2024 in de wacht gesleept, in de categorie ‘High End streaming versterker’. De Hegel H600 heeft een verpletterende indruk gemaakt, met name door de verbeterde DAC. De review van dit prijzige meesterwerk is verschenen in HVT nummer 9, de septembereditie. Het wachten was op het moment dat bij HVT een Viking zou komen binnenvaren. Dat heeft even geduurd, vele kapers op de kust. Maar toen was het zover. Dit kan geen toeval zijn: rond de tijd dat ik eindelijk de mogelijkheid kreeg een Hegel Viking thuis uit te proberen, werd Nederland blij verrast met het Noorderlicht, dat met het blote oog zelfs waarneembaar was in de polder. Als een ster boven de stal van Bethlehem, hoe toepasselijk in deze tijd van het jaar. ‘Nu sijt wellecome’ zou je dan haast gaan zingen. Is niet blasfemisch bedoeld, maar juist met alle respect. Dus graag geen boze brieven naar de redactie. Ik had gehoopt de Hegel Viking te kunnen beluisteren samen met, en via de Hegel H600. Dat is helaas niet gelukt; de H600 moest na de omvangrijke test rap met privé-koerier richting de volgende hebberige hond, in Duitsland. Was vooral benieuwd naar de coöperatie omdat beide apparaten veel met elkaar te maken hebben, met name door de digitale connectie. Bovendien zou er dan de mogelijkheid zijn geweest de werking van beide DAC’s tot in detail met elkaar te vergelijken. Helaas, het is niet anders, misschien in een later stadium.

De Indiaan en de Viking

Zodra je het apparaat uit de doos tilt weet je eigenlijk al dat je met een klasse-apparaat van doen hebt. Dat mag ook wel, voor de net geen 5.000 euro die de ongekend luxe cd-speler moet opbrengen. Soberheid troef, rond dit best wel zware gebakje van 7 kilo. Het frontpaneel is naar de uiteinden toe licht naar binnen gebogen. Bovenin het front zit een kleine uitsparing, schuin naar achteren geplaatst, waarop het bekende en al even fraaie logo van Hegel prijkt. Altijd weer een dingetje, maar ik betrap mezelf erop dat ik het erg belangrijk vind, ondanks de obsessie voor geluid: design. Ook Hegel heeft de unieke, charismatische trekken van sobere Scandinavische vormgeving. Iets waarmee dat andere merk, uit Zweden, zich ook zo prachtig en nadrukkelijk manifesteert. Heb het natuurlijk over Primare. Italiaanse vormgeving – één blik op Sonus faber spreekt boekdelen – is eveneens heel mooi, maar van een totaal andere orde dan deze ingetogen soberheid, die lijkt voorbehouden aan design uit Scandinavië.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS