Recensie

HiFi Rose RS150B netwerkstreamer

Een Roos is een Roos is een Roos

Door Bert Oling, HVT 3, maart 2022

Het motto van de Koreaanse audiofabrikant HiFi Rose is een heel aardige: het streven om ons aardse muziekliefhebbers voorbij het platte begrip “audio” te voeren. Als we onze collega’s van diverse internationale en nationale media mogen geloven maken zij producten die niet alleen goed klinken, er goed uitzien, maar vooral ook heel plezierig in de bediening zijn. Onderwerp van dit testverslag is hun neusje van de zalm, de Hifi Rose RS150B, netwerkstreamer, DAC en voorversterker. De achtergrond van het bedrijf: Hifi Rose is een divisie van Citech, een belangrijke Koreaanse elektronica en software-onderneming, die zijn eerste activiteiten startte aan het begin van de zestiger jaren.


De HiFi Rose RS150 stond al een tijd op mijn netvlies en in mijn boekje. We zagen her en der zijn eenvoudiger broertjes, de RS201 en de RS250 al in reviews voorbijkomen. Mooi, vooral ook door het grote scherm. Maar het lukte ons maar niet om een exemplaar van de RS150 voor een testverslag te bemachtigen. Oorzaak: leveringsproblemen, mede veroorzaakt door het ontbreken van bepaalde componenten – de brand bij chipproducent AKM deed de deur dicht, want de AKM 4499Q was de door HiFi Rose gebruikte DAC chip. Een ombouw naar een dacchip van fabrikant ESS Sabre was ook niet in één dag gebeurd, maar eind december 2021 was het dan zover: de nieuwe HiFi Rose RS150B kwam beschikbaar voor een testverslag. Die Suffix B staat voor het nieuwe model met de ESS Sabre 9038Pro chip.

Buitenkant, een matzilveren doos met inhoud

De kast is gemaakt van massief aluminium, meet 430 x 316 x 123 mm, en weegt ruim 13 kilo. De voorkant wordt gevormd door het genoemde 14,9” IPS kleurendisplay met aanraakfunctie. De achterkant herbergt een indrukwekkende reeks aansluitingen. Ik kom daar later nog op terug. Dat front is natuurlijk een heel opvallend fenomeen. In eerste instantie heb je de neiging om het een aardig Gadget of, als in marketingspeak, een USP (unique selling point) te noemen. Maar met het instellen en bedienen kom je er al snel achter dat het scherm een zeer welkome ondersteuning is van de functionaliteit van de RS150B. Leuk detail is dat er een aangepaste Android 7.1 versie wordt gebruikt voor de interne besturing.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS