Recensie

Hifiman HE1000SE

To infinity and beyond!

Door Ernst Neve, HVT 12, december 2018

Het is de oplettende lezer waarschijnlijk al opgevallen, de entree van de bijzondere hoofdtelefoons. Of misschien moet ik zeggen ‘de wat duurdere hoofdtelefoons’. Ook in dit nummer ontbreken ze niet, getuige het artikel hier juist voor en na. Niet alleen is het aanbod in het hogere segment on- en over-ear hoofdtelefoons significant toegenomen, ook het landschap van de in-ears is behoorlijk veranderd. In het kielzog van deze ontwikkeling volgt nog een hele rits van toebehoren zoals hoofdtelefoonversterkers, digitale audio players en premium audiokabels. En het leuke? Het wordt nog verkocht ook.


Los van de in-, on- en over-ears, bestaan er ook nog eens verschillende technieken om muziek direct in de oren te jassen. Een van die technieken is planar magnetic ook wel magnetostatisch, isodynamisch of orthodynamisch genoemd. Zoals in de vorige HVT al aangestipt, stamt deze weergavetechnologie uit de jaren 70 en zijn in de afgelopen jaren enorme stappen gemaakt om de inherente tekortkomingen op te lossen. Dunnere diafragma’s en betere magneten zijn hier voornamelijk debet aan. Er zijn inmiddels vele aanbieders van heel chique hoofdtelefoons die volgens dit principe werken en een van de twee grootste spelers is dan toch het merk Hifiman.

Planar wat de klok slaat

Het merk timmert al enige tijd aan de weg. En hoe. In 2007 in New York opgericht door Dr. Bian Fang, begon het bedrijf aanvankelijk met de bijzonder goed klinkende dynamische RE serie in-ears en de HE5 planar magnetic hoofdtelefoon. In 2008 volgde een audiofiele DAP, de HM801, en vanaf 2010 richtte het bedrijf zich met verve op de planar magnetics. Inmiddels heeft Hifiman het hoofdkwartier in Tianjin, fabrieken in Kunshan en Dongguan, R&D in Shanghai en de software afdeling in Shenshen en maakt hoofdtelefoons van 50 tot 50.000 euro. Namen als Shangri-La, Susvara en Ananda, die je gelijk in hogere sferen brengen, steken af bij de modellen die met HE of Edition beginnen. Maar laat die namen je niet foppen.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.