Recensie

Hijiri Million Maestro bekabeling

Follow the leader

Door Michel van Meersbergen, HVT 5, mei 2021

Weinig onderwerpen in de audio zijn zo controversieel als bekabeling. Pure oplichterij volgens de één, onmisbaar om het uiterste uit de set te halen volgens de ander. De één kan of wil het niet horen, de ander kan of wil het wél horen. De objectiviteit van ‘meten is weten’ tegenover de subjectiviteit van het ‘horen’.


Nu is het zo dat verschillen tussen kabels prima te meten en daarmee dus objectief zijn. De eenheden van weerstand, inductie en capaciteit zullen geen publieke geheimen zijn en ja, die hebben invloed op het gedrag van een kabel en kunnen daarmee tot meer of minder hoorbare resultaten leiden. Nu ben ik geen natuurkundige en zou mijzelf op zeer dun en glad ijs begeven door hier dieper op in te gaan. Zo leg ik me neer bij de voor mij meer begrijpelijke elementen als materiaalkeuze, architectuur en verdere toegepaste materialen en de mix dáárvan in combinatie met een mix van de eerdergenoemde eenheden van weerstand, inductie en capaciteit. Uiteindelijk zal deze combinatie leiden naar het doel van de betreffende ontwerper, waarmee we kunnen spreken van een filosofie.

Bekabeling met een doel?

Waarmee het kabeldilemma alleen maar groter dreigt te worden. Tussen de ‘believers’ zijn er ook weer meerdere kampen: die van peper en zout – het mixen van verschillende merken en dus filosofieën -, en die welke zweren bij die ene filosofie. Het eerste kamp treffen we het meest aan, de tweede iets minder vaak omdat er toch iets van een zweem van ‘lafjes’ aan hangt. Peper en zout en wat die meer zij, de gemiddelde audiofiel weet er alles van. Totdat zich een filosofie aandient die de uitspraak ‘het geheel is meer dan de som der delen’ ook daadwerkelijk hard weet te maken. Het Japanse ?Hijiri is hierin, wat mij betreft, een schoolvoorbeeld. ?Hijiri heeft een zeer duidelijk doel. En hoe meer ?Hijiri in een set wordt toegepast, des te beter dat doel zich weet te openbaren.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS