Recensie

iEar’: KEF & Hegel

iEar’, Hegel en KEF revisited

Door Ernst Neve, HVT 05, mei 2019

Mijn dochter Mabel heeft er in de HVT van maart al verslag van gemaakt, de opening van het Amsterdamse filiaal van iEar’ op 24 januari jongstleden. Het van huis uit in Tilburg gevestigde bedrijf, waarvan de naam een combinatie is van oog/oor (eye-ear) en ik hoor (I hear), heeft kwaliteit hoog in het vaandel staan en zag de tijd rijp voor de uitrol van hun kernwaarden in onze hoofdstad. We zijn inmiddels een dikke drie maanden verder en ik besloot nog maar eens poolshoogte te nemen in dat bolwerk van de betere hifi- en surroundapparatuur en bijbehorende TV’s.


Hoewel de vestiging aan de Beethovenstraat 9b in Amsterdam het initiatief is van Freek van Ham, eigenaar van iEar’, wordt de toon gezet door shop manager Marc Bosman en nieuwste aanwinst en rechterhand Loek van Gasteren. Nu ken ik Marc al van jaren terug, maar het moet gezegd dat Loek een schot in de roos is gebleken. Samen vormen zij een duo dat niet alleen om kan gaan met de roemruchtige Amsterdamse humor, tegelijkertijd helpen ze de chique bewoners uit Oud-Zuid en omstreken alsof ze nooit anders hebben gedaan. Van Marc wist ik van het bestaan van die kwaliteiten, echter van Loek kwam het, gezien zijn jonge jaren, toch als een verrassing.

Bekend pakket

Het merkenpakket van iEar’ is mij bekend en wat er in Amsterdam te vinden is, is daar uiteraard een afspiegeling van. Ik neem aan dat Freek en Marc op een gegeven moment de koppen bijeen hebben gestoken, en hebben bepaald welke merken er een prominente plaats zouden innemen. Toch zie ik dat naast merken als Bowers & Wilkins, Focal, KEF, Monitor Audio, McIntosh, Hegel en Naim er toch ook ruimte is gemaakt voor merken als Sonos, Bluesound, NAD, Sennheiser, Hifiman en Meze. En natuurlijk nog veel meer.
Toch staat alles overzichtelijk opgesteld in de gloednieuwe ruimtes van iEar’ Amsterdam. Als je binnenkomt tref je op rechts een aantal TV opstellingen met bijbehorende soundbars, luidsprekers en comfortabele luisterzetels, terwijl aan de linkerzijde enkele toonaangevende apparaten op een statische display staan. Een weg langs de kassa leidt naar de trap naar beneden richting de surround men’s cave en verderop langs de personal audio naar de trap naar de op de eerste verdieping gelegen twee luisterruimtes en vergadertafel om aan… te vergaderen.

Stempel van goedkeuring

Een van de redenen overigens om Marc en Loek te bezoeken, was mijn verzoek een installatie rond de 10.000 euro voor mij klaar te zetten, waar zij hun stempel van goedkeuring op wilden zetten. Later zou Marc mij vertellen dat het wat hem aanging een no-brainer was om een set KEF R11 (€4.998) te combineren met een Hegel H360 geïntegreerde versterker/DAC (€5.495). Via de Auralic G1 streamer (€2.199) werd Tidal content naar de Hegel DAC gestuurd, waardoor het totaal van de set op €12.692 uitkwam. Na de hartelijke ontvangst die gepaard ging met de obligate bak pleur (in goed Amsterdams) en amicale prietpraat, konden Marc en ik uiteindelijk richting 1e etage, terwijl Loek zich bekommerde over de klanten die op dat moment in de winkel aanwezig waren.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.