Recensie

iEAST streaming devices

Draadloos streamen in ieder vertrek

Door Marnix Bosman, HVT 9, september 2017

Overal in huis kunnen genieten van je favoriete muziek. Een multiroom systeem is voor vele een droom. Jarenlang was zoiets een dure en ingewikkeld te realiseren droom maar tijden veranderen.

Om overal in huis van muziek te kunnen genieten kun je natuurlijk voor iedere kamer een apart audiosysteem aanschaffen. Omdat er voor iedere ruimte echter niet dezelfde kwaliteitseisen gelden, leidt zo’n oplossing tot een bonte verzameling aan apparaten die allemaal hun eigen mogelijkheden en beperkingen hebben wat betreft bediening en connectiviteit. Een echt multiroom systeem is feitelijk de mooiste oplossing maar zoiets staat bekend als complex en vooral ook duur vanwege de ingewikkelde apparatuur en uitgebreide bekabeling. Tegenwoordig biedt draadloze techniek echter heel veel mogelijkheden zoals het Chinese iEast bewijst met hun streaming producten.

Draadloos streamen

Het programma van iEast is heel overzichtelijk en bestaat uit vijf streaming spelers die in de basis dezelfde functionaliteit bieden. Alle modellen worden bediend vanuit dezelfde (iOs of Android) app en kunnen draadloos connectie maken met een netwerk. De wat duurdere modellen hebben ook een Ethernet aansluiting. Het configureren van een iEast streaming speler is zo eenvoudig als het indrukken van de WPS (WiFi Protected Set-up) knop en het invoeren van het WiFi wachtwoord in de app. De speler doet verder alles zelf en je hebt via de app binnen no-time toegang tot alle muziek op je eigen netwerk (NAS). Je kunt daarnaast bovendien connectie maken met online diensten zoals Spotify (niet met Spotify Free), Tidal of Qobuz en je hebt natuurlijk ook internetradio-functionaliteit. Vanuit dezelfde app kun je verschillende iEast spelers aanmelden en ze telkens een eigen naam geven. Zo kun je in ieder kamer een eigen iEast speler opstellen, een echte multiroom oplossing dus.