Recensie

iFi-Audio Zen Blue – Bluetooth ontvanger

Hi-res streamen via Bluetooth

Door Marnix Bosman, HVT 9, september 2020

Zelfs de uitvinder van het Bluetooth protocol voorzag in 1994 niet wat er met Bluetooth allemaal mogelijk is. Anno 2020 is de audioresolutie namelijk niet meer te vergelijken met de beginjaren.


Bluetooth is mede ontwikkeld door de Nederlander Jaap Haartsen die begin jaren ’90 van zijn werkgever Ericsson de opdracht kreeg een protocol te ontwikkelen voor de draadloze communicatie over korte afstanden tussen computers, telefoons en randapparaten. Het patent staat op naam van Haartsen maar de financiële revenuen gingen naar zijn werkgever, zo werkt dat nou eenmaal. Haartsen zei overigens in een interview dat hij daar niet zo mee zat. “Zelf zou ik nooit 10.000 euro van mijn spaargeld in deze ontwikkeling hebben gestoken”. De nuchtere, van oorsprong Haagse, uitvinder heeft inmiddels meer dan 200 patenten op zijn naam staan en is opgenomen in de Amerikaanse National Inventors Hall of Fame. Vanuit het Drentse Rolde werkt hij nog steeds aan mooie nieuwe vindingen voor verschillende bedrijven. Duidelijk een man die liever bezig is met z’n vak dan zich wentelt in roem en bekendheid. Dat neemt echter niet weg dat zijn vinding een wereldwijde revolutie is geworden die ook nu nog heel actueel is.

Nieuwe codecs

Om te garanderen dat er met Bluetooth altijd een werkende audioverbinding tot stand komt, is de aanwezigheid van de SBC codec verplicht. SBC is een ‘eenvoudige’ lossy codec die een mono of stereo 16bit/48kHz audiostream reduceert naar een bitrate van maximaal 345kbps. Dat klinkt prima, maar met AAC, een codec die in ieder Apple apparaat zit, klinkt het al veel beter. Het door Qualcomm ontwikkelde aptX is weer een stapje voorwaarts en de aptX-HD variant biedt in plaats van 16-bit audio ook 24-bit. Echt hi-res wordt het met LDAC van Sony dat naast 24-bit data tevens 96kHz ondersteunt en ook het Chinese Huawei heeft een eigen 24/96 protocol codec ontwikkeld. Dit HWA protocol staat ook bekend als LHDC. In alle gevallen is er sprake van lossy codecs maar met deze nieuwe protocollen is de weergavekwaliteit van Bluetooth niet meer te vergelijken met de eerste generatie SBC apparaten.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS