Recensie

iFi-Audio Zen DAC

Geschikt voor alle audioformaten

Door Marnix Bosman, HVT 6, juni 2020

Een losse USB DAC is nog steeds een eenvoudige en aantrekkelijke manier om de audioweergave vanuit een computer, tablet of telefoon naar een hoger plan te tillen. De iFi-audio Zen DAC biedt conversie voor alle hi-res audioformaten.


Het Engelse iFi-Audio heeft in de afgelopen jaren in een razend tempo de markt weten te verrassen met mooie DAC’s, hoofdtelefoonversterkers en streaming spelers. De Zen DAC is een nieuwe telg uit de familie en bevat naast een hoogwaardige DAC tevens een hoofdtelefoonversterker. De Zen DAC is voorzien van een volumeregelaar die niet alleen het hoofdtelefoonvolume, maar ook het uitgangsvolume op de cinch uitgangen regelt. De Zen DAC kan op deze manier direct aan een set actieve luidsprekers gekoppeld worden. Met een schakelaar aan de achterzijde is het uitgangsniveau op de cinch aansluitingen overigens ook vast te zetten. Voor het hoofdtelefoonvolume blijft de volumeknop op de Zen DAC echter altijd actief.

Gebalanceerde uitgangen

Kenmerkend voor veel iFi-audio apparatuur is de gebalanceerde opbouw van de analoge circuits, zo ook bij de Zen DAC. Naast de single-ended cinch uitgangen heeft de Zen DAC tevenseen gebalanceerde uitgang die vreemd genoeg echter beschikbaar is via een ongebruikelijke 4,4mm jack. Via een los te verkrijgen splitter kabel kun je dit echter weer veranderen naar twee XLR pluggen. Aan de voorzijde heeft de Zen DAC een 6.3mm jack voor gewone hoofdtelefoons en een tweede 4,4,mm jack. Deze jack is bedoeld voor het aansluiten van een gebalanceerde hoofdtelefoon. Voor gebalanceerde hoofdtelefoons wordt vaak een 4-polige XLR gebruikt, maar ook deze 4,4mm jack kom je steeds vaker tegen. Ook hiervoor heeft iFi-Audio overigens een verloopkabel van 4,4mm jack naar 4-polige XLR beschikbaar.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS