Recensie

iFi nano iONE DAC

Compleet dondersteentje

Door Michel van Meersbergen, HVT 11, november 2017

Begin dit jaar heeft DAC-producent iFi een nieuwe telg aan de Nano-familie toegevoegd: de iOne, een digitale (bijna) alleskunner in uiterst bescheiden behuizing – Nano, weet u nog? – om zo, discreet, een thuissysteem van meer geluidskwaliteit te voorzien. In de woorden van iFi zelf: ‘for the modern home’. Daar staat ’ie… op de pijnbank!

Het Chinese iFi produceert al langer zeer goed ontvangen digitale oplossingen in het audiogebied en qua vlekkeloze bouw altijd gebruikmakend van klasse componenten en gerecyclede, dan wel recyclebare materialen. China is langzaam maar zeker aan het ontwaken en dat resulteert weer in een stroom steeds slimmere en aangenamere producten. De iOne is bepaald geen uitzondering op die regel. Een ‘alles-in-één’-DAC, bedoeld voor een USB 2.0/3.0 koppeling tussen PC/laptop, game console en tv aan de ene, en via RCA-uit een versterker of actieve luidspreker aan de andere kant. Via de S/PDIF-poort kan de iOne ook nog eens gebruikt worden als doorgeefluik vanaf een DAC met enkel een S/PDIF-uitgang en Bluetooth 4.0 met zowel apt-X als AAC verzorgt de draadloze verbinding. Tot nu toe misschien niet echt heel opwindend, dat komt later… echt…

Intern worden de digitale honneurs waargenomen door een Burr-Brown True Native DAC en een Femto klok die op hun beurt weer bediend worden met een voeding waarop een actieve ruisonderdrukking zit. De S/PDIF-poort is galvanisch geïsoleerd voor extra stabiliteit en behoud van kwaliteit. Nu komen we ergens. De DAC kan PCM-bestanden op 32-bits tot maximaal 384kHz, DXD-native tot maximaal 384kHz en DSD-native tot maximaal 12,4Mhz aan. Dit alles in een kastje van slechts 141 gram en 64 x 87 x 35mm metend… “Dat raak ik wel ergens kwijt” krijgt hiermee misschien wel een iets meer letterlijke betekenis. En nu we het toch over de behuizing hebben; die is van aluminium met voor en achter een kunststof paneel. Aan de zijkanten twee uitsneden in het aluminium afgedekt met een kunststof ‘venster’. De eerste generatie iOne was volledig in aluminium uitgevoerd maar dat gaf wel eens problemen met de Bluetooth-verbinding. Deze behoren nu tot het verleden, wat ook maar eens aangeeft dat iFi consumenten-feedback niet alleen serieus zegt te nemen, maar daadwerkelijk tot snelle actie komt – dit heb ik bij zéér gerenommeerde merken tot mijn grote spijt wel eens anders meegemaakt. Op het voorpaneel een Bluetooth-pairing-knop, een rond venster met het iFi-logo dat in zes verschillende kleuren de resolutie van het gespeelde materiaal aangeeft, een input-schakelaar én een filter-schakelaar. Met de laatste kun je schakelen tussen een fase-gefilterde, dan wel ongefilterde weergave. Op het achterpaneel een USB-input, een vergulde coaxiale optische uitgang en – ook verguld – de vertrouwde links/rechts RCA uitgangen.

Handig in de overvolle tas

De doos