Recensie

iFi Neo iDSD DAC

Wie het kleine niet eert…

Door Bert Oling, HVT 11, november 2021

iFi audio is zeker geen onbekende hier in huize Oling. Al enige jaren geniet ik van de onwaarschijnlijke prestaties van de iFi micro iDSD samen met de iFi micro usbPower. Omdat ik veel met hi-res (PCM/DXD/DSD) bestanden doe, was dit de eerste DAC die bijna alle beschikbare hi-res bestanden zonder beperkingen kon verwerken. Alleen de via hun USB-poort aansturende laptop PC leverde meestal de grootste beperkingen op. Maar sinds pure computeraudio al weer historisch is geworden en hun functies zijn overgenomen door slimme netwerkadapters zijn er ook van die kant nauwelijks beperkingen.


iFi audio is onderdeel van Abbingdon Music Research (AMR). Je zou AMR de high-end moeder van iFi audio kunnen noemen, waarbij iFi de budgetmarkt moet bedienen. Budget in de zin van betaalbaar met een zeer goede prijs-kwaliteitsverhouding, zoals de productreeks van iFi tot nu toe heeft laten zien.

Waarin in een klein kastje grootse dingen gebeuren

Op één print zijn van voeding tot uitgang alle functionaliteiten ondergebracht Leve de technologische ontwikkelingen van de afgelopen decades. Geen bossen draadjes van hot naar her, geen mechanische schakelaars met 08-15 contactkwaliteit. Maar wel hoogwaardige componenten zoals TDK C0G (klasse1 keramisch) en muRata multilayer condensatoren die bekend staan om hun lage ESR. Alle componentkwaliteit heeft maar één doel en dat is lange levensduur, hoge stabiliteit en lage verliesfactoren. iFi had zich natuurlijk kunnen beperken tot een aantal standaard oplossingen die de meeste chipleveranciers keurig leveren, maar het uitgangspunt was toch duidelijk ambitieuzer. Onze ervaringen met de techniek onder de motorkap van de iFi Pro iDSD gaven al een zekere indicatie, vandaar dat we ook even wat dieper op de toegepaste techniek in gaan.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS