Recensie

iFi Pro iDSD

iFi Pro iDSD, een digitale toverdoos

Door Bert Oling, HVT 04, april 2019

iFi is zeker geen onbekende hier in huize Oling. Al enige jaren geniet ik van de onwaarschijnlijke prestaties van de iFi micro iDSD samen met de iFi micro USB Power. Omdat ik veel met HiRes (PCM/DXD/DSD) bestanden doe, was dit de eerste dac die bijna alle beschikbare HiRes bestanden zonder beperkingen kon verwerken. Alleen de via hun USB-poort aansturende PC/Laptop leverde meestal de grootste beperkingen op. Maar sinds pure Computeraudio al weer historisch is geworden en hun functies zijn overgenomen door slimme netwerkadaptoren zijn er ook van die kant nauwelijks beperkingen.


iFi audio is onderdeel van Abbingdon Music Research (AMR). Je zou AMR de HighEnd moeder van iFi Audio kunnen noemen, waarbij iFi de budgetmarkt moet bedienen. Budget in de zin van betaalbaar met een zeer goede prijs-kwaliteitsverhouding, zoals de productreeks van iFi tot nu toe heeft laten zien. Het was dan ook geen verrassing toen in 2018 de iFi Pro serie op de markt kwam. Eerst in de vorm van een hele hoogwaardige hoofdtelefoonversterker, de iCAN en vlak daarna naast de hier geteste Pro iDSD ook een hoofdtelefoonversterker voor elektrostatische hoofdtelefoons, de Pro iESL. Met de Pro-lijn deelt iFi Audio behoorlijk wat techniek – o.a. kloksystemen – van AMR, waardoor de merken duidelijk naar elkaar toe groeien.

Waarin in een klein kastje grootse dingen gebeuren

Met zijn afmetingen van 21x22x6,3 cm en zo’n 2 kilo schoon aan de haak neemt de Pro iDSD een soort middenpositie in. Hij is in de Pro wereld gemakkelijk onder te brengen op een mastering console naast een paar monitorluidsprekers. Maar ook in een huiskamer zal hij gemakkelijk een plaatsje vinden in een audiorack. Wegmoffelen moet je hem niet, want het is bepaald geen BlackBox. Op het front zien we behalve het multifunctionele display een behoorlijk aantal knoppen en knopjes, die allemaal min of meer hun nut hebben. Ook in andere opzichten is het uiterlijk bepaald niet standaard. De ventilatieopeningen zijn uitgevoerd in uitgefreesde gebogen uitsparingen. Aan de rechterkant vinden we een glazen raampje waaronder een buis verstopt zit. Leuk detail, dat een beetje doet denken aan wat oudere Luxman versterkers die zo’n glaasje met een buisje erachter op het front had zitten.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.