Recensie

Ikea Obegränsad platenspeler

Teveel bezuinigd

Door Sander van der Heide, HVT 2, februari 2023

Ik heb ooit een draaitafel van 23.000 euro mogen testen, prachtapparaat. Een element van 13.000 euro met gouddraadwikkelingen, een openbaring. En dan nu een platenspeler van 130 euro, een koopje?


Degelijk Zweeds design tegen een zo laag mogelijke prijs. Dat gaat hier inderdaad wel op. Hoewel, het is niet helemaal Zweeds, want de Ikea Obegränsad platenspeler is ontworpen door Friso Wiersma. Een Nederlandse ontwerper, die tegenwoordig in Zweden woont. Voordat ik aan deze recensie begon heb ik hem maar eens opgebeld en gevraagd wat ik hier nou eigenlijk mee aan moet. Mag ik deze draaitafel net zo behandelen als de andere draaitafels of moet ik er anders tegenaan kijken?

Vinylopleving

Wiersma vertelt: “Ik wilde een platenspeler van redelijke kwaliteit ontwerpen tegen een zo laag mogelijke prijs, gericht op een jonge doelgroep. Een doelgroep die interesse toont voor vinyl, misschien wel aan het struinen is door een oude verzameling van zijn ouders, of juist een mooi hebbeding koopt van zijn favoriete artiest, maar niets heeft om dat hebbeding op af te spelen. Een hifi-speler is dan te duur en zonder phono-versterker nergens op aan te sluiten, en het andere alternatief, de Crosley platenspeler, is van slechte kwaliteit en zal van die eerste vinylervaring alleen maar een teleurstelling maken.” Je zou dan verwachten dat Ikea, met haar Symfonisk Sonos producten en bluetooth luidsprekers, in ieder geval bluetooth op die platenspeler zou implementeren. Zeker als je kijkt naar alle bluetooth-luidsprekertjes die elke tiener tegenwoordig in zijn rugzak heeft of al op zijn bureau heeft staan. “Dat is juist iets wat ik wilde voorkomen. Ik wilde ze juist die analoge ervaring aanbieden, van begin tot eind. De hele keten blijft dan analoog, van vinyl tot de speler en zelfs de versterker en luidspreker. De meeste bluetooth luidsprekers (zoals de Eneby van Ikea van 20 euro) hebben gewoon een 3,5-mm analoge ingang. Die is prima te gebruiken in combinatie met meegeleverde kabel.”

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS