Recensie

IsoAcoustics

Voetjes van de vloer!

Door John van der Veer, HVT 5, mei 2022

In het kader van de verbetering van de akoestiek, een reeks waarop HVT in een later stadium nog terugkomt, alvast een belangrijk item over de invloed van ontkoppeling op de weergave van Hifi-componenten. Ontkoppeling? Simpel gezegd, je zet iets onder een apparaat waardoor het contact met het oppervlak daaronder tot een minimum wordt beperkt. Wat is het, wat doet het en in hoeverre strookt dit met de waarneming van de oren? Uitgangspunt in deze review is het zeer uiteenlopende palet aan producten op dit gebied van IsoAcoustics.


Zowel toeval als geen toeval: om diverse redenen valt deze test met de neus in de boter. De reeks over de akoestiek in de huiskamer behoort tot de laatste categorie, de resterende redenen tot de eerste. Maar wellicht is timing een betere omschrijving. Kom net terug uit Leiden, waar ik bij The Hifi Studio Number One de nieuwe Audio Physic Spark heb mogen beluisteren, voorzien van de Audio Physic VCF voet. Deze voet, die door magnetisme de luidspreker daadwerkelijk van de vloer tilt, is ook los verkrijgbaar, en Vincent van Nimwegen heeft het effect gedemonstreerd op de Cyrus Pre-XR voorversterker en beide Cyrus Mono X300 eindtrappen plus de Aurelic Aries G 2.1 streamer. Maar ik heb al eerder mogen kennismaken met de werking van de VCF-voet ten tijde van de logeerpartij van de Codex, een ruim bemeten en zware vloerstaander van Audio Physic, in mijn ‘man cave’. De timing past ook perfect bij het gegeven dat er momenteel veel apparatuur thuis staat, zowel in de studio als in de huiskamer, waarvan iedere component in aanmerking komt voor een test met één van de vele producten op het gebied van ontkoppeling van IsoAcoustics. Heb daartoe contact gehad met Ronald van Ovost, importeur van het merk, en in overleg met hem een selectie gemaakt uit het brede aanbod. Zijn adviezen, met betrekking tot iedere component van de apparatuur thuis, heeft Ronald bovendien verwoord in een aanvullende, uitgebreide mail. Deze adviezen neem ik mee in dit verhaal en met mijn eigen bevindingen.

Juweeltje

Wat staat er thuis? Ik mag sinds jaar en dag genieten van de Yamaha NS5000 luidsprekers (omvangrijke monitoren, driewegsysteem, 12” woofer en loodzwaar), de Mytek Manhattan II voorversterker/DAC, de Mytek Brooklyn eindtrap en het Primare DD 35 loopwerk. Tot voor kort mocht ik gebruik maken van een MoFi draaitafel, die is weer terug bij de importeur, maar ik heb voor de gelegenheid een topmodel van Project geleend. Sinds kort staat er van Fyne Audio de schitterende F1-8, de grootste van de twee monitoren uit de F1 vlaggenschip-lijn van het Schotse merk, te stralen in de huiskamer. De monitoren staan op de FS8 stands van Fyne Audio. Dezelfde importeur, HNNY Benelux, heeft mij verblijd met de Heed Audio LaGrange versterker, een geïntegreerd juweeltje met een prominent gewicht. Luidspreker en versterker vormen onderwerp van komende reviews. In de studio staan – ook sinds jaar en dag – de Genelec 1030A monitoren. Door de geringe omvang en de bescheiden driver is dit toegewijde werkpaard niet geschikt om totaalmixen mee te maken (het laag is niet betrouwbaar), maar als nearfield-monitor en om partijen in te spelen (wat ik meestal, en liever, thuis doe) is en blijft deze actieve Genelec 1030A een uitkomst. Al een tijdje is de 1030A uitgebreid met de Dynaudio LYD-48, een drieweg collega en daardoor uitgerust met drie eindtrappen. Naast de genoemde ‘experience’ met de Audio Physic VCF-voet heb ik nodige ervaring met dat andere fenomeen van ontkoppeling: spikes. De eerste betrof die met de Bowers & Wilkins DM330, een luidspreker die direct beter klonk toen ik de vloerstaander op spikes zette. Het laag werd door het puntige attribuut veel strakker, waardoor het midden meer tot zijn (haar?) recht kwam, met een ronduit positief effect op de weergave van het hoog (milder, beter in balans). In navolging daarvan heb ik ook de Genelecs op spikes gezet. Het resultaat: minder laag (waardoor nog onbetrouwbaarder in dat gebied), maar wel een duidelijker midden/mid-hoog. Dat maakt deze near-field monitor nóg geschikter voor mijn gebruiksdoel.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS