Recensie

IsoTek Discovery

Herontdek je set

Door Michel van Meersbergen HVT 09, september 2019

Steek de stekkers van je set in het stopcontact en je hebt zo’n beetje de hele buurt in je signaalweg zitten. Dus ook die vervelende achterbuurman die je het liefst achter het behang zou willen plakken. Los van een dergelijk ongevraagd inkijkje in je eigenste huishouding is de kans groot dat het de weergavekwaliteit van je set ook nog eens in de weg kan staan. Daar moet iets aan gedaan worden!


Goed, het intro is misschien wat sterk aangezet, maar in de kern niet heel overdreven. Het is nu eenmaal hoe het stroomnet en stroomvoorziening in elkaar steken. En het houdt niet op bij het stroomnet alleen. Ook in huis kunnen de vele stroombronnen en ‘draadlozen’ de nodige negatieve neerslag hebben. Computers, magnetrons, opladers… alle voedingen staan wild te schakelen. Zeker nu energiebesparing een belangrijk gegeven is en deze dus constant bezig zijn zo veel mogelijk energievriendelijk te opereren. Deze vorm van netvervuiling noemen we ‘Differential Noise’. Het zal u misschien zijn opgevallen hoe prettig de set kan klinken in de vroege ochtend of juist weer late avond en dan weer min-of-meer belabberd zo vanaf een uurtje of 4 in de middag. Men komt thuis, de tv’s/computers/etc, etc. gaan aan, er wordt gekookt dan wel opgewarmd in de magnetron. Dat is een behoorlijke aanslag op het stroomnetwerk en dat hoort u. Vanaf een uurtje of 9 wordt het weer wat rustiger; dan gaan in ieder geval de magnetrons weer uit. Wonende in het centrum van de stad, met dus de nodige studenten om mij heen, heb ikzelf daar behoorlijk last van. Voordat er wild naar de omgeving gewezen gaat worden; binnenshuis kan vervuiling uit totaal onverwachte hoek komen. Hier ten huize is het koffiezetapparaat om onduidelijke redenen verantwoordelijk voor de nodige vergalde luistersessies. Het duurde nogal voordat ik doorkreeg wat er nu precies aan de hand was.

Een ander, en groter wordend, probleem is stralingsvervuiling. Signalen van zendmasten, Wifi en Bluetooth die hun weerslag op het net, netsnoeren en andere kabels hebben. Deze vorm van netvervuilingen noemen we weer ‘Common Mode Noise’ of het meer algemene ‘RFI’. Misschien herinnert u zich de effecten van een mobieltje naast een desktop-speakertje. Het inkomende gesprek diende zich al aan middels een flinke storing uit speakers vóórdat de telefoon daadwerkelijk ‘ging’. Tegenwoordig speelt dit probleem op componentniveau een stuk minder, er is door de fabrikanten doorgaans een afdoende afscherming tegen RFI ingebouwd.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.