Recensie

IsoTek EVO3 Genesis One

In den Beginne was er schone netstroom

Door Bert Oling, HVT 5, mei 2018

Om maar met de deur in huis te vallen: een schone 230V/50Hz netspanning is een illusie. Onze energieleveranciers doen wel hun best, maar er zitten zoveel schakels tussen de centrales, stroomnet en uw huisaansluiting dat enige kans op vervuiling meer regel dan uitzondering is. Voor de verlichting in uw huis maakt dat niet zoveel uit, maar vooral uw audiovisuele genoegens worden ernstig bedreigd door een cascade van vervuilingssoorten op ons lichtnet.


IsoTek is al zo’n 20 jaar actief als fabrikant van oplossingen tegen netvervuiling. Ze leveren een uitgebreid pakket aan netkabels en bijbehorende randapparatuur. Het productenpakket is globaal in te delen in een aantal kwaliteitscategorieën waarbij de prijs van de van schone stroom te voorziene set als richtlijn wordt gebruikt. Bij de randapparatuur kunnen we een onderscheid maken tussen oplossingen die passief de rommel op het lichtnet verwijderen en actieve oplossingen die in feite een schone netstroom genereren. Dat de bedreiging en vervuiling van ons lichtnet geen wassen neus is, werd al meerdere keren aangetoond door collega Ward Maas. Ward heeft in diverse artikelen in HVT veel aandacht aan de netspanningsproblematiek en mogelijke oplossingen besteed.

Oplossingen, de rol van de IsoTek EVO3 Genesis One

Het was niet de eerste keer dat ik een actieve netspanningsgenerator op de testbank had. Maar nog niet eerder had ik een exemplaar met zoveel faciliteiten en vooral zo vlekkeloos werkend. In de langwerpige mooi afgewerkte aluminium doos – afmetingen:75 x 125 x 470mm (B x H x D) en 10kg schoon aan de haak – wordt de binnenkomende vuile netstroom gelijkgericht. Daarna wordt in een frequentiegenerator weer een schone 230V opgebouwd die door een Hypex klasse D versterker – jawel Grunn’n rules – wordt versterkt en via een ringkerntrafo uitgekoppeld aan de netaansluiting van de Genesis One. Het maximale vermogen dat de aangesloten elektronica uit de Genesis mag trekken is 100 watt. In de meeste gevallen is dat meer dan voldoende voor een analoog of digitaal frontend inclusief voorversterker. Het display laat keurig zien wat je erin stopt en wat eruit komt. Je kunt zowel het spanningsniveau, het vervormingspercentage als het verbruik van de aangesloten componenten aflezen. Als voorbeeld: overdag zweeft de netspanning bij mij tussen de 232 en 236 volt, het vervormingspercentage is dan zo’n 3%. Aan de uitgang meet ik dan 230 volt bij een vervormingspercentage van <0,2% terwijl de aangesloten apparatuur – voorversterker, phonovoorversterker, draaitafel met voeding zo’n 40 watt vragen. Overigens veel belangrijker dan het absolute vervormingspercentage is het karakter van die vervorming. Ik kan alleen maar melden dat de spanning volstrekt schoon is, er geen hoogfrequent ellende te zien, noch vervelende asymmetrieën. De resultaten zijn er dan ook naar.