Recensie

IsoTek NOVA EVO3

Stroomversnelling?

Door John van der Veer HVT 02, februari 2019

Over het effect van een betere stroomvoorziening in audio is al veel geschreven, beweerd en geconstateerd. IsoTek is bepaald geen onbekende op dit terrein en heeft de nodige items en noviteiten op haar naam staan. Een zeer recente nieuwkomer in het repertoire van IsoTek is de NOVA EVO3. Heb het apparaat vol overgave losgelaten op diverse componenten in de hifi-keten. Zal het maar eerlijk bekennen: dit was in huize Van der Veer de eerste kennismaking met een dergelijk apparaat in een direct met/zonder vergelijk. Over de ervaring(en) van een debutant.


HVT heeft natuurlijk een keur aan technisch kundige auteurs die precies kunnen uitleggen waarom stroomcomponent X op papier beter werkt dan component Y. In reviews over producten van IsoTek en soortgelijke apparatuur stuit ik dan ook steevast op waslijsten van cijfers die in technische zin het overtuigende bewijs van het nut van zo’n component moeten leveren. Die kennis heb ik niet. Van de meeste cijfers begrijp ik niets, ‘k heb er de ballen verstand van en eerlijk gezegd interesseert het me ook geen moer. In de hoop dat dit voor U geen aanleiding is om deze pagina’s acuut over te slaan, ik beroep me louter op mijn oren en ruim veertig jaar ervaring met muziek, geluid en producties op zowel hels als hemels niveau. Zie mij als de partner in de hifi winkel die overtuigd moet worden van de zoveelste aanschaf volgens het Evangelie van de Heilige Audiophilus. Stap voor stap zal ik proberen onder woorden te brengen wat in mijn oren het effect is van een betere stroomvoorziening op iedere component in de keten. En om maar meteen met de deur in huis te vallen: deze jongen is helemaal ‘om’, totaal bekeerd. Dan maar geen vakantie.

Nova

Wat heb ik in huis gekregen? De IsoTek EVO3 Nova is een 12-weg netfilter waarvan de contactpunten onafhankelijk van elkaar gefilterd zijn. Het dozijn is verdeeld in twee groepen. Groep één bestaat uit acht aansluitpunten en is bedoeld voor bronapparaten (CD speler, draaitafel, tuner, streamer, voorversterker) met een stroomopname van maximaal 10A en een vermogen tot maximaal 2300W. Groep twee bestaat uit het resterende kwartet en is voor versterkers (geïntegreerd of eindtrappen), actieve luidsprekers en subwoofers tot 16 A, met een totaal vermogen van 3680W. Heb vier apparaten op de EVO3 Nova aangesloten, een Sony CD loopwerk dat via een optische S/PDIF is doorgekoppeld naar een Mytek Manhattan II DAC, op haar beurt aangesloten op twee Mytek Brooklyn eindtrappen in de ‘bridge’ mode die twee Yamaha NS5000 luidsprekers aandrijven. Op het loopwerk na, vallen alle aangesloten apparaten in de categorie ‘grote klasse’, waaraan een navenant prijskaartje hangt. Het verhaal is niet compleet: heb geen streamers aangesloten, ook geen draaitafels, geen actieve studiomonitoren (mijn Genelecs zijn in het kader van de nasleep van de brand nog even uit logeren in de studio van buurbasdijkman Hans van der Lubbe), geen actieve luidsprekers in een bescheidener prijsklasse die ik ter referentie inzet, zoals de Dynaudio XEO2 en geen bron van modern bedenkelijk allooi, zoals iPhone & Co. Op papier overschrijdt het aangesloten kwartet het vermogen van groep één niet. Heb, tegen de voorschriften in, alles dus eerst maar eens op het ‘bron’ octet ingeprikt, alles aangezet (middels de zekering tuimelswitch aan de onderkant) en de oren kritisch laten wapperen, met alle apparaten zowel met als zonder filter. De verbinding met het stroomnetwerk opereert met de bijgeleverde EVO3 Premier power kabel. De stroomkabels naar de aangesloten apparaten zijn geleverd door genoemde merken.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.