Recensie

JBL 4309

Studiokwaliteit in huis

Door Sander van der Heide, HVT 2, februari 2022

Volgens de handleiding is de JBL 4309 een nieuwe kleine monitor van de JBL Studio Monitor-lijn voor gebruik in huis. De jaren 70 studio-look zie je er zeker in terug. Klankmatig is het 50 jaar vooruit.


Voor een monitor zijn het eigenlijk best flinke jongens: 42 centimeter hoog, 26 centimeter breed, maar niet zo diep, slechts 23 centimeter. En dan 11 kilo per stuk. Dat heeft vooral te maken met de 18-millimeter dikke wanden. Als ik luidsprekers uit de doos haal, zijn het gewicht en de afwerking het eerste dat jk beoordeel, gevolgd door de Marnix Bosman-kloptest. Toen wij ooit gezamenlijk een keer een hele rij kleine luidsprekers hebben moeten testen, was het eerste dat hij bij elke luidspreker deed, kloppen met zijn knokkels. Even kort op de bovenkant, zijkant, achterkant. Als een timmermansoog voor de hifi-recensent, om te bepalen of de kast nog eigen resonanties heeft en goed gedempt is. Het is een lichte indicatie voor wat je kunt verwachten. Wat dat betreft, stelde de JBL 4309 niet teleur. Bovenop een licht holle klank, maar verder zo dood als een pier, niets anders dan een korte tok.

Retro-look

De afwerking van de JBL 4309 is gezien zijn prijs ook dik in orde. Ik wil niet te veel ingaan op de looks, dat is zo persoonlijk. De één vindt de zwarte studiomonitors iets vertrouwds hebben, de ander wil deze uitstraling uit de huiskamer weren. De lichte walnootversie met blauwe grille zal vanwege zijn retro-look wat meer aanspreken, maar ook hier is het een uitgesproken ‘mooi’ of ‘lelijk’. Persoonlijk vind ik hem naast een paar KEF LS50s Meta (mijn standaard testluidspreker in de huiskamer) niet zozeer lelijk. Maar het lijkt daadwerkelijk of je pro-luidsprekers in de huiskamer neerzet. Het voelt wat vreemd. Desondanks is de afwerking heel netjes gedaan. En het fineer komt een stuk chiquer over dan dat van de JBL HDI 1600, die met zijn rondingen meer als een huiskamerluidspreker overkomt.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS