Recensie

Jico Seto-Hori element in New Horizon GD3

Een Veer in Analoge Sfeer

Door John van der Veer HVT 1, januari 2020

De phono voortrap van de Yamaha C5000 was de aanleiding. Het werd uiteindelijk een gezellig feestje met een nieuwe draaitafel, element en twee voorversterkers, royaal gelardeerd met expertise en alles in de overtreffende trap. Over Yamaha, New Horizon, JICO Seto-Hori, Mytek Manhattan en de schroefjes van Bob.


Een groot voordeel van het als technisch onbenul apparatuur testen is dat je de domste vragen mag stellen. En een privilege van het schrijven voor HVT is dat je altijd hulpvaardige expertise voorhanden hebt. Had bij Musicologie een briljant hoogleraar, Dr. Marius Flothuis. Beging als studentje de fout de man te benaderen met: “Professor, ik heb een domme vraag.” Waarop de man even ad rem als terecht antwoordde: “O, dan zal ik proberen een dom antwoord te geven”. Hetzelfde gevoel bekruipt me bij de gast die ik over de vloer heb. Draaitafelgoeroe Bob Jansen is voor importeur Tonar International vanuit noord Drenthe naar de Spuistraat gereden om een New Horizon GD3 in te regelen, een JICO Seto-Hori element te monteren en het geheel met dodelijke precisie af te stellen, bewapend met minuscule schroevendraaiertjes, spiegeltje, mal, waterpas en ter plekke ingevlogen egalisatie: “John, heb jij bierviltjes?” Zoiets aan een muzikant vragen is per definitie een belediging, maar ik heb in ieder geval een steentje kunnen bijdragen. De kennis over het afstellen van een draaitafel is bij mij sinds de jaren 80 behoorlijk weggezakt. Bovendien heb ik een hardnekkige reserve bij vinyl. Ben weliswaar verguld met de eigen productie op LP (remaster in Abbey Road), maar mij bekruipt toch regelmatig het gevoel dat de geluidskwaliteit van vinyl wordt verward met gebrek aan dynamiek en frequentiebereik. Heb met Bob Jansen in beide zaken zowel de juiste als de verkeerde persoon tegenover me. Reden om me uitgebreid te laven aan ’s mans expertise en de weelde van vakkundig ingeregelde apparatuur, alles in dienst van de analoge, ronddraaiende geluidsbron.

Schroefjes

“Hoe lang heb jij die luidsprekers hier al staan?” Bob wijst naar de Yamaha NS5000’s die sinds 2018 mijn trouwe huisgenoten zijn. “Tijd om de schroefjes aan te draaien.” Geen idee waarover hij het heeft, maar neem de raad ter harte. En verdomd, een lichte verstoring in het stereobeeld, die ik weet aan de gestapelde meubelen en vuilniszakken in de hoek – nog steeds ten gevolge van de brand in mijn huid enige tijd geleden – verdween acuut. Opgelost. Met dank aan Bob. Wat een man. Terug naar Drenthe, mij achterlatend zonder bierviltjes maar wèl met topapparatuur en dito bijeengeharkt vinyl in de aanslag. De laatste analoge sessie was met Emil Sone, ex-huisgenoot en succesvol dj-producer die met zijn productie op vinyl plus draaitafel naar mijn etage verkaste. Aanleiding was de phono-voortrap van de Yamaha C5000 die op zowel Emil als mij veel indruk maakte. Drie factoren zijn onveranderd gebleven: de productie van Emil, de C5000, de Mytek Brooklyn Amp (ter aanvulling van de Yamaha M5000) en de weergave via de NS5000. Nieuw zijn de New Horizon GD3 draaitafel, het JICO Seto-Hori MC element en de voor het eerst beluisterde phono-voortrap van de Mytek Manhattan II. Wat heb ik nieuw in huis? Wat hoor ik allemaal?

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.