Recensie

JK acoustics Reference Mono en Reference Pre

Pretentieloos naar een heel hoog niveau

Door Christiaan Punter, HVT 03, maart 2019

Onderdeel van deze recensie zijn de Reference Mono Amps en Reference Pre Amp. Het aanzienlijke JK-assortiment omvat 3 verschillende series, waarbij de Reference Serie de hoogwaardige middenmoter vormt. De ‘Reference’ serie is dus niet de toplijn, zoals je wellicht zou verwachten op basis van de naam. De daadwerkelijke top wordt gevormd door de ‘Ultimate’ serie. Veel ruimte heeft u er niet voor nodig. Met 30cm breed, 30cm diep en 11cm hoog zijn de JK acoustics Reference componenten lekker compact.


Het systeem waarin de versterkers worden gerecenseerd bestaat uit Wilson Watt/Puppy 8 luidsprekers, normaliter aangestuurd met een CH Precision A1.5 versterker en een CH Precision C1 DAC. De gebruikte interlinks zijn normaliter Cardas Clear XLR of AudioQuest Water cinch en alle netkabels zijn Belden 19364 met Bals schuko en Oyaide 004 IEC connectors. Luidsprekerkabels zijn de Jorma Design no.3.

Beschrijving

Beide JK-producten zijn vrijwel geheel vervaardigd uit aluminium en hebben een glanzende kunststof bovenkant die doet denken aan de Meridian 500 serie van weleer. In de signaalwegen zitten uitsluitend discrete componenten en dat is ook mooi te zien door de transparante bovenkant die speciaal voor demo doeleinden op de voorversterker en een van de twee eindversterkers is geplaatst. Alle bedrading loopt heel netjes en de printplaatjes zien er mooi verzorgd uit. Aan de voeding is veel aandacht besteed. Zo zijn er in zowel de voor- als eindversterkers R-Core transformators toegepast, in beide gevallen met discrete gelijkrichting en heeft de eindversterker 10 stuks 3300uF Elna condensatoren aan boord. De beide producten zijn DC-geregeld, wat inhoudt dat er geen condensatoren in het signaalpad voorkomen. De ingangen en uitgangen zijn uitsluitend voorhanden als cinch, maar dat volstaat natuurlijk prima. Of je XLR überhaupt wel nodig hebt is onderwerp voor een separate discussie. De luidsprekeraansluitingen accepteren alleen blote draad en banaanstekkers. Desalniettemin was ik in staat om de spades van de luidsprekerkabels aan te sluiten door 1 pootje in de connector te steken en de andere erbuiten te laten.
De eindversterkers lijken met 110 watt aan 8 ohm en 200 watt kortstondig piekvermogen aan 2 ohm op papier geen krachtpatsers, maar dat specificaties niet alles zeggen werd tijdens de luistertest al snel duidelijk. Als er één aspect is dat deze set typeert, dan is het wel powerrr! Tijdens gebruik met de Wilsons kwamen de ‘VU’ meters niet verder dan ongeveer een derde van de range, wat aangeeft dat de Wilsons redelijk efficiënt zijn, maar ook dat de versterkers flink reserve hebben.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.