Recensie

JL Audio Fathom F112v2 actieve subwoofer

Diepe Amerikaanse bassen

Door Marnix Bosman, HVT 6, juni 2020

Een nieuw audiomerk dat alleen subwoofers voor de huiskamer bouwt. Dat klinkt bijzonder en vraagt om een onderzoek. Waar komt JL Audio vandaan en wat doet dit merk zoal?


Allereerst, JL Audio is absoluut geen nieuwe naam in de audiowereld, maar voor Nederland wel. Om mijn kennis even wat op te vijzelen, heb ik er de Wikipedia pagina op nageslagen om me in de historie van deze Amerikaanse fabrikant te verdiepen. JL Audio is gestart in 1975, toen de oprichters James Birch en Lucio Proni hun initialen kozen als merknaam voor hun luidsprekerkits. In het begin kwam de verkoop nog niet zo van de grond, maar na de overname van een grote winkelketen in luidsprekers, eind jaren ’70, begon het allemaal beter te lopen. Gedurende de jaren ’80 ging het merk zich richten op car audio en gaandeweg is het programma verder uitgegroeid met meer producten voor in de auto maar ook thuis en op de boot. Vooral in de Marine Audio is JL Audio inmiddels een specialist geworden en hebben ze een aantal speciale, waterdichte luidsprekers in het programma. Het scala voor in de huiskamer beperkt zich op dit moment tot subwoofers, maar dan wel subwoofers ‘American Style’. Dat betekent: groot, zwaar en met heel veel power.

Fathom serie

De F112v2 kun je echt een joekel van een sub noemen. Deze jongen weegt ruim 53 kilo en is voorzien van een gigantische 12 inch long throw woofer. De opengewerkte foto geeft een idee van de afmetingen. De magneet is bijna net zo groot als het membraan en dat zegt wel wat. De F112 is groot, maar nog niet eens het grootste model uit het programma. In deze serie is er nog een model met een 13 inch woofer en in de Gotham serie is er zelfs een model met maar liefst twee 13,5 inch woofers.

De F112 is dus groot en zwaar maar oogt, eenmaal op zijn plek, toch minder massaal dan ik eigenlijk had verwacht. JL Audio adviseert een plaatsing in de hoek van een ruimte en dan heeft deze sub toch minder impact op je huiskamer dan je zou verwachten.

Op de achterzijde heeft de F112v2 verschillende aansluitmogelijkheden voor cinch , XLR en jack kabels en heeft hij een uitgang voor het aansturen van een tweede sub in slave mode. De afregelknoppen zitten achter de grille verstopt, zodat je deze alleen ziet tijdens het inregelen. De LEDs blijven ook achter de grille enigszins zichtbaar maar die kun je naar wens ook dimmen of uitschakelen.

De sub heeft een gesloten behuizing van super dik en zwaar MDF en een zwarte hoogglans pianolak afwerking. Voor een optimale controle is de F112 uitgerust met een krachtige versterker die maar liefst 1800W RMS kan leveren. De koeling van deze eindtrap is op een elegante manier verwerkt in het achterpaneel van de kast.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS