Recensie

JL Audio subwooferspecialist

De Walk of Fame van JL Audio

Door Ernst Neve, HVT 4, april 2020

In mijn tijd, en dan heb ik het toch al snel over een jaartje of twintig, vijfentwintig geleden, was het fenomeen subwoofer een veelbesproken onderwerp op feestjes en partijen waarover liefhebbers van high end audio, film en muziek met elkaar in de clinch gingen. Grof gezegd stemden de liefhebbers van het (toen nog) celluloid ten faveure van het laaggeweld, krabden de muziekliefhebbers zich achter de oren en waren de high-enders faliekant tegen. Was het maar zo eenvoudig als men toen dacht. De meesten hadden overigens geen idee wat een subwoofer echt goed maakt en hoe een subwoofer überhaupt goed ingeregeld moet worden.


Een van de merken die als eerste het fenomeen subwoofer omarmde, moet toch wel het Amerikaanse JL Audio zijn geweest, toen het zich niet lang na de oprichting in 1975 specialiseerde in de productie van dergelijke laagweergevers. Het waren de naamgevers James Birch en Lucio Proni die aanvankelijk luidsprekers onder de naam JL Audio produceerden, maar zij zagen zich door tegenvallende resultaten genoodzaakt niet veel later het roer om te gooien. De gouden greep bleek het inspringen op dé audiotrend van de jaren 80, de after market car audio. Birch en Proni waren ooit begonnen vanuit de hobby en konden hun streven naar perfectie nog eens extra kwijt in het experimenteren met geluid binnen de beperkte ruimte van de automobiel. Al snel viel hun oog (en oor) op het fenomeen laagweergever.

Voor auto, stereo en surround

Zeker in de jaren ‘80 en ‘90 domineerde JL Audio de markt voor car audio systemen en kreeg de specialisatie in subwoofers meer en meer aandacht. Het bedrijf pionierde met hun isobarische wooferopstellingen, waar twee of meer woofers fungeren als één, met hun Iso-Plate en infinite baffles, die voor eenvoudige montage en betere afstraling zorgden, en vooral de ontwikkeling van hun eigen 20, 25, 30 en 38cm subwoofer drivers met langeslag conussen in zeer compacte behuizingen. Van het één komt het ander, waardoor JL Audio in het jaar 2000 naast woofers tevens elektronica is gaan ontwikkelen, om zodoende een perfecte aansturing te kunnen realiseren. Een tocht richting huiskamer werd uiteindelijk onvermijdelijk, zeker toen hun eerste model met een hele reeks eigen patenten een schot in de roos bleek. Deze tocht begon in 2004 met de introductie van de JL Audio Fathom en Gotham, beide modellen die tot op de dag van vandaag geproduceerd worden en bijzonder populair zijn onder zowel hifi-kenners als thuisbioscoopliefhebbers.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS