Recensie

KEF LSX II

Dezelfde kleine kastjes, dezelfde grote ballen en toch weer beter?

Door Ernst Neve, HVT 9, september 2022

Het was december 2018 toen wij van HVT voor het eerst verrast werden door de KEF LSX luidsprekertjes. Ja, luidsprekertjes, omdat ze bijzonder klein zijn, althans voor goed klinkende luidsprekers. Want dat waren ze en dat zijn ze hopelijk nog steeds. Om achter dat antwoord te komen moet je maar even doorlezen. Op het eerste gezicht is er geen fluit veranderd aan de LSX II, maar is het de spreekwoordelijke schijn die bedriegt?


Destijds was het groot nieuws. Na de introductie van de LS50 Wireless deden de kleine rakkers menigeen verbaasd opkijken bij het beluisteren. Maar hoe verhoudt de LSX II zich tot het origineel? We zijn bijna vier jaar verder in de tijd, zijn we ook vier jaar verder in sound? Op het eerste gezicht is er, zoals gezegd, geen fluit veranderd aan het ontwerp. En dat is misschien maar goed ook, want aan het uiterlijk is helemaal niets mis! Er is naast WAF ook WOEF, waarmee ik zoveel wil zeggen dat deze schatjes behoorlijk van zich af kunnen bijten. Toch is er ten opzichte van het origineel wel degelijk een hoop veranderd. Je moet alleen wat verder kijken dan de neus lang is.

Hetzelfde en toch alles anders

De enige LSX II die aan de voorzijde identiek is aan zijn voorganger is de Soundwave Edition! Van de ‘normale’ modellen is geen enkele uitvoering gelijk aan de vorige edities. Zo zijn de afmetingen en versies van de 4,5 inch Uni-Q’s weliswaar gelijk (11e generatie Uni-Q), maar verschillen de kleurcombinaties. En zo is, bijvoorbeeld, de kast van de rode LSX II niet meer bekleed met stof en is de groene optie zelfs helemaal komen te vervallen. Als je de nieuwe LSX II omdraait, vallen de verschillen meer op. De USB-aansluiting is nu van het type USB-C, waardoor er ruimte is ontstaan voor een HDMI-aansluiting. De overige aansluitingen zijn gebleven, alleen hoef je om de reset knop te bedienen je geen rotje te zoeken naar een paperclip, deze heeft nu een echte knop, net als die voor het pairen. Verder vinden we achterop behalve de HDMI-poort en de stroomaansluiting ook een digitale TOSlink en een analoge 3,5 mm aansluiting, en de poorten voor de navelstreng naar de slave-unit en voor het bedrade netwerk. Op de slave-unit treffen we de stroomaansluiting, die voor navelstreng en de tweede pairknop die de LSX II’en onderling draadloos laat verbinden.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS