Recensie

KEF LSX

Kleine kastjes, grote ballen. En dat tegen kerst.

Door Michel van Meersbergen, HVT 12, december 2018

Het zoemde al een tijd rond; de LS50 Wireless zou gezelschap krijgen van een kleiner model. Iets van LS40 ofzo. Na enig aandringen kon ik afgelopen zomer, de toen voorlopige specificaties zien op straffe van dood als ik mijn mond voorbij zou praten. Het zag er heel interessant uit en de naam LS40 kon direct naar de prullenbak verwezen worden. Tot zover de waarde van de wandelgangen… Afgelopen 30 oktober werd het embargo opgeheven en kon de wereld kennismaken met de LSX, het zusje van de LS50 Wireless.


‘LSX is the speaker for the way we see wireless stereo’. Met dat statement kunnen we kennismaken met de LSX en eerlijk is eerlijk; op het eerste gezicht wijst alles op eenzelfde hit als de LS50 Wireless. Dit op ongeveer de helft van het formaat, dezelfde ‘connectivity’ en… draadloos! Nou ja, op twee 220V stekkers na dan. Was de navelstreng tussen de LS50 Wireless misschien niet heel optimaal, bij de LSX heb je de keuze hem weg te laten. Wel zo handig wanneer bijvoorbeeld een strak dressoir geen kabels verdraagt. Zeker niet minder belangrijk zijn natuurlijk de prestaties. Een compacte luidspreker maken zullen de meesten wel kunnen; het moet wél een beetje presteren in het auditieve. De ervaringen opgedaan met de LS50 Wireless heeft KEF meegenomen naar de LSX en waar nodig verbeterd dan wel naar het kleinere formaat aangepast. Dat belooft al heel wat goeds!

Hardware

Het hart van de LSX wordt gevormd door een 10 cm variant van de welbekende Uni-Q unit waarbij de lage tonen worden aangestuurd door een 70W Klasse-D versterker, en de hoge tonen op hun beurt door een 30W Klasse-D versterker (dit natuurlijk per kanaal). Omdat Klasse-D een stuk efficiënter omgaat met energie zijn geen zware koellichamen nodig. Zaten op de LS50 Wireless, met de combinatie Klasse A/B en Klasse-D versterking, nog stevige aluminium koellichamen op de achterzijde, de LSX doet het nu met warmtegeleidend kunststof dat door de vorm ook nog een ventilerende werking heeft. Het frequentiebereik op -6 dB gaat van 49Hz tot 47kHz met een maximale geluidsdruk van 102dB. De units worden verder geholpen door KEF’s ‘Music Integrity Engine’ waarmee op basis van algoritmes het tijdsdomein en fasegedrag beter gestroomlijnd worden.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.