De som der delen
Door John van der Veer, HVT 6, juni 2023
De afgelopen edities van HVT hebben in het teken gestaan van de vernieuwde R-serie van KEF, de R-Meta. Alle modellen, op de center-versies R6 Meta en R2 Meta na, zijn aan bod gekomen. We begonnen met de monitor, de R3 Meta, gevolgd door vloerstaanders R5 Meta en R7 Meta. En zoals het hoort, hebben we het mooiste voor het laatst bewaard. Alle ogen en oren zijn gericht op het vlaggenschip, de KEF R11 Meta.
Ik doe het met tegenzin, want vaak zit de kracht juist in de herhaling, maar voor de achtergrond van de hele serie verwijs ik toch naar eerdere publicaties. De ruimte is beperkt, en over topmodel R11 valt veel te melden. Het zou zonde zijn om – in mijn strikt subjectieve beleving althans – essentiële zaken van dit juweel niet aan bod te laten komen. Eerdere publicaties? Hoofdredacteur Ernst Neve heeft in zijn inleidende verhaal al het nodige uit de doeken gedaan over de technische achtergrond van Meta, een term die verwijst naar de eerste twee lettergrepen van Metamaterial Absorption Technology, kortweg MAT. Deze techniek is niet nieuw, ook voor KEF niet, maar wordt nu voor het eerst toegepast in de gehele, vernieuwde R-Series. Ernst mocht bij de lancering van de KEF R META aanwezig zijn en heeft er in de maart-editie van HVT verslag van gedaan. In het kort: MAT is een mechanisch principe in de luidsprekerkast, een samenspel tussen materiaal en ontwerp dat de uitdoving van veel ongewenste frequenties tot gevolg heeft, met spectaculair resultaat. Ik verwijs ook naar mijn verhaaltjes over de R3, R5 en R7, de website van KEF en, last but not least, wat collegae van andere media over de serie hebben geschreven. Lange ervaring laat sporen na. KEF is ruim zes decennia actief in luidsprekerland en heeft talloze innovaties op de naam staan, innovaties die zich uitstrekken van de topmodellen tot de kleinste versies in de LS-serie. En in de hele serie KEF-luidsprekers die de afgelopen en komende edities van HVT zowel de gemoederen als ondergetekende bezighoudt is de alweer twaalfde generatie van de Uni-Q toegepast.
Positief
Naast de expertise van KEF spelen zowel de M.A.T. techniek als de nieuwste versie van Uni-Q een belangrijke rol in de vernieuwde R-serie, dus ook bij topmodel R11. Waarin onderscheidt deze luidspreker zich van de overige modellen? De R11 is de grootste in een rij van drie vloerstaanders. De kleinste is de R5, met de 125 mm (5”) driver van de Uni-Q rond de 25 mm (1”), tweeter. De woofer van de R5 Meta is 130 mm (5,25”) in doorsnede, die van de R7 Meta wat groter: 165 mm (6,5”). Voor alle duidelijkheid, de Uni-Q is een variant op ‘point-source’, een door Tannoy gelanceerde techniek, waarbij de tweeter in het midden van een andere driver is geplaatst. Beide modellen vloerstaanders hebben twee woofers, één boven en één onder de Uni-Q driver. Het belangrijkste verschil tussen de R11 Meta en R5/R7 is dat het topmodel vier woofers telt van de grote variant, 165 mm. Twee zijn boven de Uni-Q geplaatst, twee eronder. Zoals (wellicht) bekend zijn alle modellen zo geconstrueerd dat de Uni-Q altijd op dezelfde luisterhoogte wordt waargenomen, ongeacht de omvang van de luidsprekers of het aantal drivers. Dat geldt tevens voor de monitor R3 Meta, doordat er in de hoogte van de aanvullende standaard S3 rekening mee is gehouden. Die hoogte is, zonder de spikes maar inclusief de nog te monteren voeten, bijna 78,5 cm. En, u raadt het al, het geldt ook voor de R11. Omdat mijn geëerde gast twee woofers boven de Uni-Q heeft, is dit model een stuk hoger dan de R7. Breedte en diepte zijn gelijk aan die van de R7, maar met 130 cm inclusief de spikes, stijgt de R11 met kop en schouders boven de rest van mijn meubilair uit. Dat laatste is louter illustratief en positief bedoeld, waarover straks meer.
Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS