Recensie

KEF R11

KEF R11 samen met twee Hegels

Door Ward Maas HVT 07/8, juli/augustus 2019

Het verhaal van de KEF R11 begon voor mij toen een enorme vrachtwagen de straat inreed en voor mijn deur stopte. Nu ben ik wel gewend aan koeriers die een audioproduct ter test komen afleveren, maar dit zette een nieuwe maatstaf. Nadat een pallet(!) met twee grote dozen daarop werd uitgeladen, bleek de chauffeur zo vriendelijk de pallet van z’n plastic wrap te ontdoen en met mij de twee dozen in de huiskamer te zetten. Nadat de goede man de pallet gelukkig weer meegenomen had en mij met twee anderhalve meter hoge, 40 kg zware dozen achterliet, was het direct duidelijk dat ik er een uitdaging bij had.


Ik heb de KEF R11’s in mijn eentje uitgepakt, de voeten gemonteerd en ze opgesteld. Gezien het gewicht en de afmetingen heeft KEF een procedure bedacht waarbij je de doos eerst op z’n kop zet, de voeten monteert en daarna recht overeind zet. Kortom, eigenlijk is dit een luidspreker die je gewoon met z’n tweeën moet opzetten. KEF heeft z’n best gedaan om alle losse onderdelen van de speciale spike voetjes netjes en overzichtelijk mee te leveren, inclusief gereedschap en gebruiksaanwijzing. Prima.

Uitkijken met spikes

Na het nodige gemanoeuvreer staan er dan een paar erg smalle, maar hoge en diepe luidsprekers. Terugkijkend op de installatie is voor mij duidelijk dat er iets niet helemaal klopt. Dat je zo’n systeem met z’n tweeën moet opzetten is inherent aan het formaat. Geen probleem. Maar zelfs als je met z’n tweeën bent, is het lastig een dergelijk gewichtige luidspreker met vier losse onderlegschijfjes op te stellen zonder een puttenpatroon in het parket te maken. Maar hoe netjes het opzetten en het monteren van de spike voeten ook gaat, ik ben eigenlijk van mening dat er gewoon slimmere oplossingen zijn die gebruiksvriendelijker zijn en even goed.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.