Mijn nieuwe matties!
Door John van der Veer, HVT 4, april 2023
Onlangs is de nieuwste generatie van de KEF R Serie gepresenteerd, met als noviteit dat alle luidsprekers voorzien zijn van het baanbrekende M(etamaterial) A(bsorption) T(echnology), kortweg MAT. Onder de naam ‘Meta is de hele serie van zeven modellen uitgebracht. Hoofdredacteur Ernst Neve heeft in HVT 3 de aftrap verricht, met zijn verslag van de officiële lancering van de R-Meta. In de komende edities van HVT staat een aantal modellen uit deze reeks in de schijnwerpers. We beginnen met de kleinste, de R3 Meta, een monitor met een geluidsbeeld dat veel groter is dan de luidspreker doet vermoeden. Een eerste kennismaking, in veel opzichten.
Lange ervaring laat sporen na. KEF is ruim zes decennia actief in luidsprekerland en heeft talloze innovaties op de naam staan, te veel om ze alle op te noemen. Een van de bijzondere eigenschappen van het toonaangevende Britse merk is dat deze innovaties zich uitstrekken van de absolute topmodellen tot de kleinste versies in de LS-serie. Ook de actieve LSX van die reeks heeft direct opzien gebaard, om over de eerste draadloze modellen maar te zwijgen. Heel bijzonder is ook de omvang van de LS-serie. ‘Schattig’, is het eerste dat je te binnen schiet, maar wat al snel verdwijnt als je de ukkies aanzet. Hetzelfde gevoel bekruipt mij zodra de R3 Meta aan de ether wordt toevertrouwd, maar ik loop nu op de zaken vooruit. Innovaties van KEF? De unieke, onvolprezen Uni-Q driver (ook alweer toe aan de twaalfde generatie) maakt eveneens deel uit van de nieuwe reeks en laat opnieuw een verpletterende indruk achter. Ervaring? De topmodellen van KEF heb ik al diverse malen in studio’s mogen beleven, evenals op demo’s en shows. Hetzelfde geldt voor de kleine(re) modellen. Maar KEF is nooit over de vloer geweest in mijn huiskamer, laat staan het fenomeen Uni-Q Driver. Ook de meegeleverde versterker, een model van Hegel, heb ik al in vele hoedanig- en omstandigheden mogen beleven, maar nimmer vanuit de luie luisterstoel. Kortom, een nieuwe kennismaking in vele opzichten. Wat natuurlijk aanleiding is om de nodige kruisbestuivingen toe te passen, met andere versterkers, luidsprekers en DAC’s. Maar laten we beginnen met het in elkaar schroeven van de onderdelen, waarvan de bijgeleverde S3 standaard, speciaal voor de R3 monitoren, een belangrijk segment vormt. Welkom in de wondere wereld van KEF, Uni-Q en Hegel, met de nieuwste META-technologie als aanleiding.
Belastingdienst’
KEF adviseert om de R3 Meta op een kast, bureau, boekenplank of standaard te zetten, maar in geen geval op de grond. Terecht. Als de monitor op de S3 staat, is de tweeter in de point-source driver een stuk onder oor-niveau, tenzij de crash op mijn Eames stoel is gestrand in standje snurk. Maar nu even niet; we zijn alert, gespitst en zitten rechtop, want aan het werk! (Tip voor recensenten: de Belastingdienst deelt deze denkwijze, koop dus vooral een mooie luisterstoel). De meningen over een tweeter die niet op oorhoogte staat lopen uiteen, ik ben er een groot voorstander van. KEF heeft blijkbaar ook een uitgesproken idee, want in de hele lijn van KEF-luidsprekers in de R series is de driver met de point-source op exact dezelfde positie gericht, ongeacht de omvang van de vloerstaanders, de hoogte van de luidspreker of het aantal drivers. En ook als de enige monitor van het gezelschap, de R3, op de standaard S3 staat, komt deze driver op exact dezelfde hoogte uit, zo’n 83,5 cm vanaf de vloer, inclusief de spikes in de laagste stand. Eerst de constructie van de S3. Om het zeer ranke voorkomen van deze standaard geen afbreuk te laten doen aan de stevigheid, is de draagkracht vooral in de diepte. Voor het idee: de breedte van de zuil is een luttele 5,5 cm terwijl de diepte 20,3 cm bedraagt. De stevige bodem- en bovenplaat, te bevestigen met maar liefst zes schroeven per plaat, waarborgen een solide piëdestal voor de monitor, die op zijn beurt met vier schroeven aan de S3 wordt vastgezet, met rubberen ringen daartussen. De spikes worden geleverd mét schoteltjes, ter bescherming van de vloer. Hulde, dat is ook wel eens anders en zou eigenlijk niet mogen. Na het instellen van de juiste hoogte per spike, kan ieder puntig pootje worden geborgd met een inbus-schroefje. Heel goed. De achterkant van het fraaie zuiltje (zó weggelopen uit een van de films van Fellini) is voorzien van een uitsparing waardoor de luidsprekerkabels intern vanaf de grond naar boven kunnen lopen.
Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS