Recensie

Kii Three Streaming luidsprekersysteem

Drievoudig kampioen

Door Sander van der Heide, HVT 4, april 2022

De Kii Three is een ‘bucketlist’-speaker, je moet hem een keer gehoord hebben. Bij mij stond hij al geruime tijd op het lijstje, maar het kwam er steeds niet van, totdat Kii aan de deur kwam kloppen: wij hebben iets dat je echt eens moet horen.


Alsof ze het geweten bij Kii en zodoende kwam Wim Weijers, sales manager van Kii Audio GmbH, afgereden naar het Kortenhoefse om ze gelijk bij mij in de mastering studio neer te zetten. Ik had al flink wat ruimte gemaakt, flinke statieven klaargezet en extra mankracht om te tillen paraat. Die bleek niet nodig. De Kii Three’s zijn zeker geen kleine jongens, maar ze zijn zeker een stuk kleiner en vooral smaller dan bijvoorbeeld een soortgelijke ontwerp als de Dutch & Dutch 8c. In gewicht 19 kilo ook prima door één iemand te tillen en te plaatsen. Je zou haast verwachten dat het om een ordinaire actieve monitor-luidspreker zou gaan, maar de specificaties en het ontwerp ontkrachten die veronderstelling.

Bruno Putzeys

Ik wil niet te diep ingaan op alle technische details, niet alleen om het feit dat ik wat meer op de filosofie van de luidspreker wil ingaan, maar tevens dat ik het niet eens zo goed zou kunnen verwoorden. Het gaat lichtelijk boven mijn pet. Niet zo verwonderlijk, het ontwerp is ontsproten uit het brein van Bruno Putzeys. Ook al heeft hij misschien geen introductie meer nodig, toch is het goed om te weten dat hij bij Philips de allereerste UcD-module (Universal class-D) heeft ontworpen, net zoals voor Hypex de Ncore klasse-D versterker, bij Grimm en Mola-Mola verschillende ad-da-converters meehielp ontwikkelen en zo ook aan de LS1 luidspreker van Grimm. Allemaal belangrijke ontwikkelingen die op de gehele hifi-markt zijn weerslag hebben gehad en zo ook op de Kii Three.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS