Recensie

Kudos Cardea Super 20a

Eigenlijk een Miracord 80

Door Marnix Bosman, HVT 12, december 2020

Kudos is op het internet een methode om iets of iemand een blijk van waardering te geven. Kudos komt uit het oud-Grieks en betekent roem of faam en wordt ook wel vertaald als pluim.
Een audiomerk dat zichzelf bij voorbaat al een pluim geeft. Gekker moet het niet worden


De historie van Kudos gaat terug tot 1991. In dat jaar introduceerde het merk de S100 luidsprekerstand. De S100 en de goedkopere S50 kregen internationaal veel lof en worden nu nog steeds door velen gezien als de Rolls-Royces onder de luidsprekerstands. Luidsprekers ontwikkelt Kudos echter pas sinds 2001. In dat jaar nam de voormalige ontwerper van Neat Acoustics, Derek Gilligan, het bedrijf over en ontwikkelde Kudos zich tot luidsprekerbouwer.

Actieve filosofie

De basis van de ontwerpfilosofie van Derek Gilligan is eenvoud. Derek maakt gebruik van bewezen ontwerpen zonder gimmicks of kunstgrepen. Kom je daar tegenwoordig echter nog mee weg? Het zijn niet voor niets bewezen technieken. De crux van de Kudos filosofie zit hem echter niet echt in de luidspreker, zelf maar vooral in de aansturing. Een Kudos luidspreker kun je namelijk zowel passief als actief aansturen. Je kunt die keuze direct, maar ook in een later stadium maken en dat biedt dus ruimte voor de toekomst. Kudos bouwt zelf geen versterkers of actieve cross-overs. Kudos besteedt het bouwen van versterkers ook niet uit aan anderen en gebruikt ook geen OEM benadering. Kudos geeft aan fabrikanten die daar om vragen alle benodigde EQ-gegevens zodat een elektronicafabrikant die gegevens kan implementeren in hun actieve cross-over. Op dit moment heeft Kudos een nauwe samenwerking met merken als Devialet, Exposure, Linn en Naim. Deze merken kunnen hun systemen dusdanig configureren dat zij een optimale actieve aansturing kunnen leveren voor een Kudos luidspreker. Hoe dat precies klinkt ben ik gaan beluisteren bij Concerto Audio in Amsterdam waar Alex Esser speciaal voor mij een Linn systeem had opgesteld voor de aansturing van een set Super 20a luidsprekers uit de Cardea serie. Voordat ik daarover vertel, eerst nog wat meer informatie over die Super 20a.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS