Recensie

Leak Stereo 130 versterker en CDT CD-transport

Retro looks, nieuw onder de kap

Door Marnix Bosman, HVT 10, oktober 2020

Het merk Leak zal veel lezers niks zeggen en dat is niet zo vreemd. Het van oorsprong Engelse audiomerk is namelijk al sinds de jaren ’70 niet meer actief. Sinds kort is Leak echter uit de as herrezen met een nieuwe versterker en een CD-loopwerk.


Leak werd opgericht in 1934 door naamgever Harold Joseph Leak. In de beginjaren concentreerde Leak zich op de ontwikkeling van versterkers voor PA toepassingen en bioscopen. In de opmaat naar en tijdens de oorlog lag de focus uiteraard op andere producten, maar nà de oorlog pakte Leak de draad weer op en werd het programma gaandeweg uitgebreid met tuners, draaitafels, toonarmen en luidsprekers. De Leak Sandwich luidsprekers waren begin jaren ’60 revolutionair. Leak introduceerde daarin voor het eerst een luidsprekermembraan met een sandwich constructie van polystyreen en aluminium. Ondanks de succesvolle luidsprekers zijn het echter vooral de versterkers die je nog steeds kunt tegenkomen in tweedehands advertenties.

Van buizen naar transistoren

Vlak na de oorlog introduceerde Leak de eerste Point One versterker, waarmee zij voor het eerst de magische vervormingsgrens van 0.1% bereikten. Tot die tijd lagen de vervormingscijfers van versterkers namelijk nog in de orde van zo’n 1 à 2%. In 1948 verscheen de TL/12 versterker, die het bedrijf een dominante positie op de Hifi markt gaf gedurende de jaren ’50 en ’60. De TL/12 werd dè BBC standaard en was daarna jarenlang in iedere BBC studio te vinden. Deze versterker vormde ook de basis voor vele modellen daarna, zoals de TL/25, TL/25-Plus, de stereo 20, Stereo 50 en Stereo 60. Gaandeweg werd daarbij ook het ultra-lineair schakelprincipe geïmplementeerd. In 1963 zag de eerste Leak transistorversterker, de Stereo 30, het levenslicht. Deze versterker gebruikte een quasi-complementair zoals die ook in de bekende Quad 303 (uit 1967) werd gebruikt. Kort na deze introductie nam Harold Leak in januari 1969 de beslissing zijn onderneming te verkopen aan de Rank Organisation. Rank was in die tijd groot geworden in de filmindustrie en was eigenaar van bioscopen en producent van vele films (denk aan het logo van de man met de gong). Rank dook in die tijd in verschillende andere bedrijfstakken en werd naast eigenaar van Leak ook actief met fotocopiers (Rank-Xerox). Dat groter worden niet altijd beter is, werd bewezen doordat Rank al snel de beslissing nam om de stekker uit Leak te trekken. Medio jaren ’70 was het einde oefening voor Leak. In augustus 1989 stierf oprichter Harold Leak.
Sinds dit jaar wordt de naam Leak echter opnieuw leven ingeblazen door het Chinese IAG (International Audio Group). IAG heeft daarmee een nieuwe legendarische naam uit de Engelse Hifi historie aan de merkenlijst (Audiolab, Ekco, Castle, Mission, Quad en Wharfedale) toegevoegd.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS