Geluidskwaliteit voorop
Door Christiaan Punter HVT 3, maart 2020
De componenten zitten stevig in elkaar en zien er zonder meer netjes uit, maar bij Lejonklou draait het toch vooral om de geluidskwaliteit. In dit kader is de bedrijfsfilosofie dan ook om geen kosten te maken als de resultaten niet bijdragen aan een beter geluid. En dat heeft als aangename bijwerking dat het de prijzen op een relatief betaalbaar niveau houdt.
Met 2x 24 watt aan 8 ohm lijkt de Tundra eindversterker volgens moderne standaarden niet erg krachtig. In de handleiding staat dat de versterker bijna elke luidspreker kan aansturen, alleen niet op elk niveau. Synergie- en smaak kwesties daargelaten, lijkt dat aan de hand van mijn tests inderdaad het geval te zijn.
Mijn luistersessie startte ik met de Martin Logans. Gebaseerd op vermoedens aangaande de platte en lichtgewicht behuizingen en hun schakelende voedingen verwachtte ik om eerlijk te zijn een dun en wat kleurloos geluid. Maar schijn bedriegt! Schakelend van mijn CH Precision A1.5 versterker naar de Lejonklou Tundra stereoversterker werd ik verrast met een zeer verfijnd en natuurlijk geluid met een hoge mate aan souplesse en een rijke tonaliteit. Iets minder luchtig en weliswaar minder expliciet en retestrak dan de CH maar met een opvallend goede verfijning en hoog oplossend vermogen. Vooral op deze laatste twee punten presteert de Tundra aanmerkelijk beter dan met om het even welke andere versterker die ik gehoord heb in deze prijsklasse. De uit de kluiten gewassen Electrocompaniet AW180 en AW600 Nemo, alsmede de Bryston 4B en 14B Cubed zijn natuurlijk krachtiger en klinken inderdaad ook meer solide, maar afhankelijk van de aangesloten luidsprekers, doet de Tundra niet onder voor deze krachtpatsers qua expressiviteit of levendigheid. Zo zie je maar weer dat uitgangsvermogen in zekere zin ook relatief is.
De bas van de Tundra mist in vergelijking met de dikkere versterkers wel wat punch, maar is snel en goed geproportioneerd. De versterker heeft een volkomen korrelvrije, soepele en zeer verfijnde weergave die dichter bij mijn transparantie-ideaal komt dan ik zou verwachten gezien zijn bescheiden prijs. Sterker nog, het geluid van deze versterkers doet me op veel punten denken aan het pre-klasse-D Jeff Rowland-geluid: uiterst gedetailleerd maar vol, liquide, subtiel en nooit aanstootgevend. En gezien het grote prijsverschil is dat echt een fraaie prestatie.
Entrée de voorversterker
De toevoeging van de Lejonklou Sagatun stereo voorversterker aan het duo C1 DAC – Tundra stereo eindversterker zorgt voor een drukvoller, steviger geluid met nog een tikje meer levendigheid. Het geluid werkt nu net even wat enthousiaster. In direct vergelijk met de DAC-direct route gaat er via de voorversterker een zekere mate aan Retina-achtige vloeiendheid en precisie verloren. Dat is normaal – geen enkele voorversterker is 100% transparant. Maar toch, het geluid blijft uitermate verfijnd en de Sagatun werkt duidelijk synergetisch met de Tundra-eindversterker. Sterker nog, de capaciteit om emotie over te brengen wordt door toevoeging van de voorversterker alleen maar verder vergroot. Hoewel er op audiofiel vlak dan iets aan transient-scherpte en oplossend vermogen is ingeboet, zorgt deze combinatie desalniettemin voor een krachtiger en subjectief beter gebalanceerde presentatie dan via de DAC-directe route.
Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.