Recensie

LG Eclair QP5 soundbar/subwoofer

Wie het grote niet eert…

Door Mabel Neve, HVT 1, januari 2022

We hebben er lang op zitten wachten, maar op 30 en 31 oktober werd er in de Koningshof in Veldhoven eindelijk nog eens een audioshow georganiseerd.
Weliswaar onder een nieuwe vlag en rekening houdend met de geldende Covid-19 maatregelen. Voor wie er niet bij was, a “Het is en blijft mijn kleine meisje en klein meisje betekent klein speakertje.” Ik kan me zo voorstellen dat die zin door Neve sr. zijn hoofd spookte toen hij had bekokstoofd dat ik de LG Eclair QP5 wel kon recenseren. Niet heel veel later kreeg ik namelijk ’s werelds kleinste soundbar thuisgestuurd.


Nou heb ik niet gecontroleerd of het inderdaad de allerkleinste ooit gemaakt is, maar ik durf met enige zekerheid te zeggen dat LG in de buurt komt. De nieuwe Eclair is namelijk slechts 26,7 cm lang. Sommigen denken nu misschien dat dit artikel al tweemaal door de eindredactie is geglipt, want er wordt gerateld over een heerlijk gebakje. Maar niks is minder waar, inderdaad de Eclair komt nu ook in speakersmaak. Voor de naam alleen al vind ik hem het helemaal waard. Uitpakken geblazen, en smullen maar. hierbij een impressie door onze reporters ter plaatse.

Wanneer de LG op een mooie herfstige dag binnenkomt ben ik toch wat verward, er was mij namelijk een absolute minispeaker beloofd. Blijkbaar zijn mijn klachten over ruimtegebrek toch gelezen door het hogere management. Verrassing; de soundbar komt samen met zijn goede vriend subwoofer. Hoe meer zielen hoe meer vreugd, zullen we maar zeggen. Beide componenten van de set komen met een stroomaansluiting, maar zijn wel draadloos aan elkaar verbonden. Eerst koppelt men de soundbar met een HDMI (ARC) draadje aan de televisie, de rest gaat vanzelf. Overigens mag het natuurlijk ook met de optische kabel, dat is eigen keus. Met slechts één druk op de knop van de meegeleverde afstandsbediening begon het geluid vervolgens behoorlijk in de woonkamer te klinken. En eerlijk gezegd ben ik direct redelijk onder de indruk. Ik zal het namelijk nog maar eens herhalen, deze soundbar is echt ieniemienie minuscuul klein. Daarentegen komt er echt behoorlijk geluid uit. Er zitten dan ook wel vijf speakertjes verstopt in de bar, die telkens 45 graden ten opzichte van de buurman de andere kant op staan. Doe dat een beetje knap, zoals de makers bij LG hebben gedaan, en je krijgt een heuse Dolby Atmos ondersteunende soundbar. Het lijkt bijna wel alsof LG ondanks het formaat geen concessies wilde doen. Dat is natuurlijk nooit volledig mogelijk, vergelijk het met een flinke jongen van een ruime meter en dan hoor je het verschil wel. Maar het kan ook absoluut slechter. Ik zou het vooral omschrijven als gewoon prettig, voldoende helder, televisiegeluid.

Minimaal trillend, toch billen shakend in het huis

Zoals al gezegd doet de soundbar het niet volledig in zijn eentje. Gelukkig valt zijn maatje Woofer goed weg te schuiven in, op, of naast een kastje. Deze is namelijk voor een subwoofer ook aan de kleine kant, maar ook hier valt dat niet direct te horen. De bas die eruit komt is wat mij betreft een dikke voldoende. Daarnaast heeft deze subwoofer, volgens LG zelf, minimale trillingen. Niet per se iets waar ik persoonlijk vaak last van heb gehad, misschien test ik toch niet hard genoeg? Mocht het in ieder geval wel iets zijn waar je vaker last van hebt, dan is het toch een prettige bijkomstigheid dat het in dit geval wel mee zal vallen.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS