Recensie

LINN Klimax DSM

Abnormaal normaal!

Door Ernst Neve, HVT 6, juni 2021

Hoewel ik weet dat Alex Esser, tegenwoordig kapitein van de LINN winkel, maar zoveel audiomatrozen per dag aan boord kan hebben, heb ik toch de stoute bootschoenen aangetrokken. Al was het maar dat het op zijn initiatief was dat ik in alle rust de LINN Klimax DSM zou komen beluisteren. Ik heb daarom de daad bij de uitnodiging gevoegd. Yaarg! Far she blows!


Ik had geen betere titel voor dit verhaal kunnen bedenken. Want er is werkelijk niets normaals aan een bezoek aan Alex’ LINN boot. Om te beginnen Alex zelf. Een complex mens met een gebruiksaanwijzing. Maar ja, wie heeft dat nu niet? Echter, als je eenmaal voor hem zit, verdwijnen alle rariteiten als sneeuw voor de zon. Hij weet het je in een handomdraai naar de zin te maken, en gespreksonderwerpen te vinden die nopen tot zinnige discussie. Geen prietpraat over het weer, anders dan dat het fris is verderop in het ruime sop. De letterlijke drempel (kijk uit voor de enorme opstap) verdwijnt onmiddellijk bij binnenkomst in de kajuit. Als je tenminste een afspraak hebt gemaakt.

Het ego gestreeld

Waar drempels en afspraken bij anderen een obstakel zouden zijn, is deze manier van werken voor Alex eigenlijk de enig juiste. Hoe kan je anders het bezoek 100% naar de zin maken? Of je nu voor een overnachting met ontbijt op de boot bent gekomen of voor het beluisteren van een set, je zal er niet snel gestoord worden door ander, vreemd bezoek. Het is een één-op-één ervaring. Het enige wat je er moet is jezelf ontspannen om vervolgens te kunnen gaan genieten. Ik zeg het nog maar eens, alles op de boot geeft je het gevoel van de betere beleving. In mijn geval betekende dit het plaatsnemen aan de grote,centraal geplaatste ronde tafel om onder het genot van een goed glas witte wijn te bespreken of de conclusies in mijn vorige artikel kloppend waren. Alex zal mij niet snel een complimentje geven, maar zijn vrouw gelukkig wel, waardoor mijn ego maar weer eens gestreeld werd. Altijd fijn.

Alle aandacht op de muziek

Wat wederom snel duidelijk werd tijdens ons gesprek, is dat de schijnbaar abnormale manier van doen op het audioschip toch de meest natuurlijke is, of zou moeten zijn, om topaudio aan de man te brengen. High-end hoort gewoonweg op een voetstuk, dat ben je simpelweg verschuldigd aan de inherente kwaliteit van de apparatuur. Dit is wat high-end echt is, of zou moeten zijn. Of het nu om LINN gaat, om Vivid Audio of Graham gaat, het is toch de klant waarnaar alle aandacht uitgaat, de ontvangende kant. Of niet, als je zoals in mijn geval moederziel alleen achterblijft omdat Alex even een rondje moest varen. Al mijn aandacht kan uitgaan naar de set bestaande uit de gloednieuwe LINN Klimax DSM, Vivid Audio Giya G4, aangestuurd door twee, hoe kan het ook anders, LINN Klimax eindversterkers. Een serieuze set met een prijskaartje dat net de euroton niet aantikt en serieuze aandacht verdient.

Meer informatie op www.concerto-audio.nl

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS