Recensie

Lumin D2 netwerkspeler Deel II

Lumin Duo deel 2

Door Bert Oling, HVT 03, maart 2019

U had nog wat te goed en wel een testverslag van de Lumin D2 netwerkspeler.
In de HVT van Januari 2019 was deze test al aangekondigd. Ruimtegebrek…


De overeenkomsten met de vorige maand geteste Lumin U1 netwerkadapter zijn heel herkenbaar: dezelfde verpakking, hetzelfde display. Alleen de binnenkant is wel behoorlijk anders. In de standaard uitvoering delen ze nog dezelfde goed afgeschermde ingebouwde SMPS voeding. Maar laat daarover geen misverstand over bestaan, de klok en processor faciliteiten in de U1mini is een maatje zwaarder dan die in de D2. De U1mini is geen D2 zonder DAC. Als we het over de DAC-chip in de D2 hebben, dan heeft Lumin wederom gekozen voor de mooie maar enigszins in het vergeethoekje geraakte Wolfson WM8741, tegenwoordig onder de Cirrus Logic vlag. In de beste traditie heeft men er meteen twee aan het werk gezet – één per kanaal, zodat een echte gebalanceerde omzetting gewaarborgd is. Voor de Wolfsons zien we een forse FPGA, die middels processing de dac-chips van de juiste data moet voorzien. Anders dan in de duurdere modellen van Lumin heeft men bij de D2 niet gekozen voor een uitgangskoppeling middels een trafo. Maar hier doen hoogwaardige opamps het buffer en analoge uitgangsfilterwerk.
De aansluitkant van de Lumin D2 netwerkspeler is heel eenvoudig: een RJ45 netwerkaansluiting voor de verbinding met het netwerk – Lumin doet niet aan wifi of nieuwerwetse fratsen als Bluetooth – . Er zijn zowel symmetrische (XLR) als asymmetrische (cinch) analoge uitgangen aanwezig, die tegelijkertijd gebruikt kunnen worden. De bij Lumin traditionele aardaansluiting ontbreekt ook niet. Maar ik kan me nog steeds geen toepassing indenken, waar een aardtouwtje een zinvolle bijdrage zou kunnen leveren. Er is een tweetal usb poorten aanwezig voor het aansluiten van externe informatiedragers en een S/PDIF uitgang (jawel in echt 75Ohm BNC formaat) om een andere dac aan te sluiten. Een IEC netspanningsbus met daarnaast een netschakelaar zorgt voor de stroomverzorging, waarover straks meer.

Wat kan de Lumin D2

Zowel vanuit de eigen Lumin App als vanuit Roon een heleboel. Ik denk dat er nauwelijks nog een formaat te bedenken is in PCM – inclusief MQA – of DSD formaat dat de Lumin D2 niet rechtstreeks/native of met enige conversie (via bv. de magnifieke App) tot een muzikaal resultaat kan brengen. Laten we nuchter vaststellen dat de muziekliefhebber die op dit kwaliteitsniveau muziek streamt vooral zijn muziekkeuze zal laten bepalen door de beschikbare muziekservices – Tidal en Qobuz. Terwijl de verzameling geripte muziek toch voornamelijk flac op cd-kwaliteitsiveau zal zijn. HiRes downloads komen vast wel voor, maar gezien mijn ervaringen in mijn netwerk is dat voorbehouden aan een relatief kleine groep muziekliefhebbers.

Wil je de rest van het artikel lezen? Koop dan HVT of download onze kiosk voor Android of iOS.